Hirdetés

A Facebook hazudni tanítja a mesterséges intelligenciát



|

Nem elég, hogy hazudni tanul a mesterséges intelligencia, de azt akarják, hogy erre emberhez hasonló módon legyen képes.

Hirdetés

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatói bemutatták a Blendert, ami egy nyílt forráskódú chatbot modellegyüttese. Az új modellek lényege az, hogy sokkal emberszerűbbek, és így jobb párbeszédet garantálnak. Állítólag jobbak is, mint a Google és a Microsoft termékei, de nem ezért érdekesek. Hanem azért, mert a Blender-féle új chatbotok jobban képesek hazudni, mint bármelyik másik megoldás. 

Hirdetés

A Facebook nagy adatmennyiséget zúdított a mesterséges intelligenciára, és mivel ezen nyitott domain működési rendszert alkalmaznak, ezért elméletileg bármilyen témában képesek párbeszédet folytatni. Az AI egyébként minél többet fogyaszt, annál jobb eredményeket tud felmutatni. Állítólag emberszerű társalgásra is alkalmasak az új botok, átmennek a Turing-teszten, ugyanakkor nem figyelnek az emberekre, nem értik a nyelvet vagy a szavak jelentését. Csak a kijelentéseket kapcsolják össze, a fejlesztők pedig ezekre megfelelő választ programoznak. 

Valódi tudás tehát nincs a mesterséges intelligencia mögött, csak feldolgozza a természetes nyelvet, nem érti sem a hangot, sem a képet, sem a videót. Az érzéseket sem észleli, nem programozták empatikusnak, csak a kapcsolódó válaszokkal reagál az egyes kijelentésekre. Ennek megfelelően sem érezni, sem gondolkodni, sem tapasztalni nem tud. A sikert azonban az alapján mérhetik ezen a piacon, hogy a bot mennyire társalog emberszerűen - a szakértők viszont arra figyelmeztetnek, eljöhet az idő, hogy az emberiség megbánja az ez irányú fejlesztéseket. Persze a legnagyobb fenyegetést most sem maguk a robotok jelentik, hanem azok az emberek, akik ezeket rossz célokra használnák. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.