Hirdetés

529 milliárd dolláros pert kapott a nyakába a Facebook



|

Az ausztrál kormány indított eljárást a közösségi óriás ellen az ország személyes adatokat érintő törvényeinek megsértéséért.

Hirdetés

A Facebook különféle botrányairól és megkérdőjelezhető biztonsági fejleményeiről szinte hetente jönnek új hírek, de egy ideje már nem hallani az egész lavinát elindító esetről, amely a Cambridge Analytica nevével forrt össze annak idején. Ez az az ügy, amelyben egy This Is Your Digital Life nevű Facebook app illetéktelenül szerzett meg felhasználói adatokat 2014 és 2015 folyamán, majd ezek a Cambridge Analytica nevű céghez kerültek, amely többek között politikai profilozásra, irányított hirdetések küldésére használta fel ezeket.

Hirdetés

A legújabb hírek szerint azonban ez a botrány még 2020-ban is aktuális, az ausztrál kormány ugyanis most nyújtott be keresetet a Facebook ellen, méghozzá 311 127 ausztrál felhasználó nevében, akik a fenti appot használva tudtukon kívül adatokat szolgáltattak illetékteleneknek. Ez pedig az ország személyes adatokkal kapcsolatos, 1988 óta hatályos törvényeibe ütközik.

A Facebook ebben az esetben a hivatalos közlemény szerint azért perelhető, mert nem tett meg mindent a felhasználók információinak biztonságban tartásáért, és utólag az is kiderült, hogy amikor tudomást szereztek az illetékesek esetről, akkor sem tudták még jó ideig kezelni a helyzetet, valamint megfelelően informálni az érintetteket és a közvéleményt. Az ausztráliai információs és adatvédelmi hivatal szerint egyébként mindössze 53-an töltötték le az országban a This Is Your Digital Life appot, ám az feltérképezte az ismeretségi körüket és több hullámban összesen 311 127 jóravaló honpolgár adatait tudta megszerezni. Na, már most a törvények szerint egyetlen felhasználó akár 1,7 millió ausztrál dollárnak megfelelő összeget is kaphat egy ilyen kártérítési perben, azt pedig 311 127-tel megszorozva kapjuk a brutális, 529 milliárdos végösszeget.

A Facebook más országokban már fizetett a Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos jogi eljárások végén, de sehol sem ilyen hatalmas összeget. Az Egyesült Államokban 5 milliárd dollárt, a brit kormány eljárása után 500 000 fontot perkált ki. A közösségi óriás szóvivője szerint most azon dolgoznak, hogy egyeztessenek az ausztrál hivatalokkal és megegyezésre jussanak - valószínűleg ennek is az lesz a vége, hogy valamilyen jóval kevesebb (de azért malacpersely-szinten továbbra sem értelmezhető) összeg legyen a büntetés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.