Hirdetés

A Facebook új grafikus avatárjai fontosabbak, mint gondolnád



|

Könnyed, vicceskedő modorban írtak a legtöbben a Facebook készülő újításáról, amelyben rajzfilmszerű figurákat készíthetünk magunkról és akár a profilképünket is ezzel helyettesíthetjük.

Hirdetés

Elsőre egész kedves funkció az, amiről mostanában cikkeznek a Facebookkal kapcsolatban. Ausztráliában már élesben is tesztelik az újítást, aminek az a lényege, hogy a felhasználók saját virtuális karaktert, avatárt készíthetnek maguknak. A figurákat előre rendelkezésre álló részletekből "legózhatják össze", de már a tesztverzióban is van annyi lehetőség, hogy tényleg sikerülhet a felhasználó saját arcához és stílusához hasonló karaktert kreálni.

Hirdetés

Az újdonság egy külön alkalmazást kapott a közösségi oldal felületén, ahol aprólékosan megtervezhetjük a saját avatárt. Különféle arctípusok, bőrszínek, ruházati elemek és kiegészítők felhasználásával rakhatjuk össze a ránk leginkább hasonlító figurát, természetesen megválasztva a nemet is.

Az avatárok ezután többek között arra használhatók, hogy kommentekben vagy Messenger üzenetekben reakcióként szúrjuk be őket - ugyanis az elkészült karakterből utána elérhető mosolygós, szomorú és még egy csomó egyéb hangulatot vagy tevékenységet kifejező típus. Másrészt viszont - és itt jön a furcsaság - úgy is dönthetünk, hogy az avatárt használjuk profilképként is.

Ennek azonban van egy kényelmetlen és egy kifejezetten veszélyes lehetséges következménye is. Egyrészt nem kötelező a felhasználókra valóban hasonlító avatárt használni, tehát ha valaki szimplán csak bénán tervezi meg a sajátját, vagy direkt valamilyen vicceskedés folytán teljesen más jellegű karaktert alkot, még az ismerősök is gyakran elveszhetnek majd a különféle összevissza grafikus fejek között. Tessék csak elképzelni, ha mondjuk van öt Kovács László nevű ismerősünk (vagy Amerikában ugyanennyi John Smith), akik közül páran kitalálják, hogy mostantól valamilyen rájuk kevéssé hasonlító karaktert használnak profilképként. Ezután jöhet az, hogy bármelyikük posztol, csak extra bogarászás után jutunk el odáig, hogy kiderítsük, melyikükről is van szó.

Ami a dolog veszélyesebb kimenetele lehet, az viszont például az olyan esetek elterjedése, amikor egy 55 éves pedofil készít egy magát 14 évesnek mondó álprofilt. Eddig egy profilképhez keresnie kellett egy olyan fotót, ami hihető és amit nem az első Google képkeresés dob ki hamisnak, mostantól viszont fotó nélkül, egy vicces, propelleres baseballsapkát viselő kissrác avatárjával el is készülhet az új Facebook fiók, és indulhat az "ártalmatlan barátkozás". De a fenti példán kívül még tucatnyi egyéb megtévesztési módszert lehetne azonnal kitalálni.

Szóval kíváncsiak vagyunk, hogy az ausztrál tesztidőszak végére felmerülnek-e ilyesféle aggályok, és betesznek-e a rendszerbe valamilyen féket (például olyasmit, hogy ilyen avatárt csak olyanok használhatnak, akiknek legalább egy saját fotójuk is nyilvánosan elérhető a rendszerben). Mert az csak egy sokadik megjegyzés, hogy a Facebook újdonsága erősen hasonlít a Snapchat-féle Bitmoji vagy az Apple Mimoji megoldásaira, de itt nem csak reakció-matricák lehetnek a figurákból, hanem profilképek, és tulajdonképpen egy teljes identitás is, ami bizony nem várt problémákat okozhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.