Hirdetés

Egyszerre brutális és minimális büntetést kapott a Facebook



|

A brit adatvédelmi hivatal a lehető legnagyobb bírságot szabta ki az adatkezelési botrány miatt, de a közösségi oldal számára mindez aprópénz.

Hirdetés

Tovább gyűrűzik a Cambridge Analytica nevével összeforrt adatkezelési botrány, amely miatt most már nem az amerikai, hanem az óceán innenső oldalán dolgozó hatóságok is keményen nekimentek a Facebooknak. Most épp az Egyesült Királyság adatvédelmi hivatala (ICO) szabta ki a közösségi oldalra a lehető legmagasabb bírságot, ami jelzés értékű ugyan, de azért Zuckerberg nem ettől fog külvárosi panelbe költözni.

Hirdetés

Elizabeth Denham, a brit kormány információért felelős kormánybiztosa szerint a Facebook súlyosan megsértette az adatvédelmi irányelveket, mivel képtelen volt megvédeni saját felhasználóinak adatait, és az sem volt átlátható, hogyan szerezhették meg illetéktelenek ezeket az információkat.

A bírság összege ugyanis hiába a legnagyobb, amit az ICO adhat, az 500 ezer font (tehát kicsivel több mint 183 millió forint) gyakorlatilag meg sem pöcögteti a statisztikai hibahatárt a Facebook 590 milliárd dolláros piaci értékéhez viszonyítva.

Már régen írtunk a CA-féle adatkezelési botrányról, szóval szigorúan két mondatban íme az összefoglaló. Még 2013-ban a Cambridge Analytica nevű politikai tanácsadó és elemzőcég titokban és főként jogtalanul szerezte meg 90 millió Facebook felhasználó személyes adatait, és ezek felhasználásával, irányított hirdetésekkel és üzenetekkel igyekeztek befolyásolni olyan fajsúlyos történéseket, mint például az amerikai elnökválasztás vagy a Brexit szavazás. Ugyan az adatszivárgást lehetővé tevő funkciókat már 2014-ben átalakították és megszigorították, a botrány csak négy évvel később robbant ki, azóta pedig a közösségi oldal üzemeltetőinek amerikai szenátusi meghallgatásoktól a különféle kormányok és bizottságok előtti számonkérésekig sokféle módon kellett magyarázkodnia, miközben további szigorításokat és átalakításokat kellett eszközölniük a szolgáltatáson. Az adatkezelési botránnyal kapcsolatos további részleteket ezen a gyűjtőoldalunkon lehet végigmazsolázni.

A mostani, egyszerre gigantikus és elenyésző büntetés ellen egyébként még fellebbezhet a Facebook, az adatkezelésért felelős igazgatójuk, Erin Egan szerint megvizsgálják a kérdést és mindenben együttműködnek a hatósággal, mindenesetre tény, hogy a Cambridge Analytica tevékenységét már jóval hamarabb fel kellett volna ismerniük és megakadályozniuk, ezért pedig vállalják a felelősséget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.