Hirdetés

Megvan, hány magyart érintett a Facebook adatkezelési botránya



|

Szerencsére a hazai felhasználók közül nem estek bele sokan a Cambridge Analytica által megszerzett adatok zsákjába.

Hirdetés

A 2013-as eredetű adatkezelési botrányban először 50, majd legutóbb 87 millió felhasználó adatai voltak érintettek. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a legtöbb megszerzett adat amerikai fiókokhoz kapcsolódott, hiszen az adatlopó app egy angol nyelvű önismereti teszt formájában működött, ráadásul az adatszerzők is főleg az amerikai politikába való beavatkozás céljával mesterkedtek. De azért beleesett néhány magyar júzer is a pixisbe, a HVG nemrég hozta nyilvánosságra, pontosan mennyi.

Hirdetés

Ahogy a lap megtudta a Facebook üzemeltetőitől, az alkalmazást mindössze 13 felhasználó telepítette, ami alapesetben nem sok, de persze ennél azért több az érintettek száma, hiszen az app lényege pont abban állt, hogy feltérképezte az azt futtatók ismerősi körét és róluk is begyűjtötte az elérhető infformációkat.

Így a végső szám 32 067, ennyi magyar felhasználó adatait szerezte meg a Cambridge Analytica a 2013-as trükközés során.

Persze az érintetteknek nem kell feltétlenül aggódniuk és azonnal elvonulniuk valamilyen jól védett páncélterembe. Egyrészt az adatok ma már öt évesek, tehát relevánsnak és naprakésznek semmiképp sem mondhatóak, másrészt azóta a Facebook befoltozta ezt az adatszivárgási rést, már 2014-ben újfajta adatkezeléssel újított, tehát azóta nem szerezhettek frissebb információkat róluk külső cégek vagy egyéb próbálkozók.

Ennek ellenére nem árt, ha mindenki ellenőrzi, milyen alkalmazásoknak adott a Facebookon belülről bármilyen jogot az adataik használatára: ezt a fejléc jobb oldalán lenyitható menüben a beállítások menüpontban, majd pedig az alkalmazások almenüben lehet megtenni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.