Hirdetés

Végre jön az a gomb Facebookra, amit mindenki várt... majdnem



|

Az új funkciót nem dislike-nak hívják, és nem is lesz mindenhol elérhető, de a trollkodós hozzászólásokat végre irthatjuk vele. Talán még be is válhat, de pont a trollok kezébe is új fegyvert adhat.

Hirdetés

Nagyjából, amióta létezik a Facebook és már nem csak Mark Zuckerberg használja csajozásra, a felhasználók soha nem szűnő lelkesedéssel kiabálnak egy dislike, vagy "nem tetszik" gombért. Tetszik tudni, ez lenne az a bizonyos ellenlájk, amit mindenki a jellegzetes ikon fordítottjaként, egy lefelé fordított hüvelykujjként képzelt el.

Hirdetés

Zuckerberg nagyjából minden egyes fontosabb felszólalásakor jelzi, hogy a dislike gomb nincs a fejlesztési terveik között, mert nem szeretne negatív hullámokat, haragot gerjeszteni a felhasználók között. Nagyjából ennek enyhítésére szolgált az is, amikor a like mellett további hangulatjeleket vezetett be a hahától a szomorú vagy mérges fejecskéig. De persze a diszlájkra vágyók elhivatottsága azóta sem csökkent.

Most sem a fent vázolt, régóta elképzelt lefelé-hüvelykujjas változat érkezik, viszont ettől még valóban fontos lesz az a friss funkció, amit a Facebook elkezdett csendben bevezetni. Ez pedig a hozzászólások moderálására szolgáló nyilak rendszere, ami felfogható egyfajta kommentekre kihegyezett lájk és diszlájk gomboknak is. Egyelőre angol nyelvterületen terjed az újdonság, de esélyes, hogy hamarosan mindenki más is megtalálhatja a kis nyilakat a Facebookon. Egyelőre viszont csak az oldalak (tehát márkák, magazinok, rajongói közösségek és egyebek) bejegyzései alatt megjelenő kommenteknél vezetik be a nyilakat, tehát a személyes postok hozzászólásai alatt nem lesz ilyesmire lehetőség.

Sokaknak most a Reddit juthat eszébe, amely jó ideje efféle alapokon működik, de egyébként sem újdonság. Sok más közösségi oldal, illetve weboldalakba beágyazott kommentmotor használ ilyesmit, így nálunk a PC Worldön is tudjuk pozitívan vagy negatívan megítélni mások hozzászólásait. Mindenesetre gyermekien egyszerű lesz: a nyilakkal egy oldal bejegyzése alatt azt tudjuk szabályozni, hogy egy adott kommentet értékesnek vagy ellenkezőleg, felejthetőnek, komolytalannak, trollkodónak, támadónak találunk. A Facebook rendszere pedig ez alapján sorolja előbbre vagy a kommentfolyam végefelé az adott hozzászólást. A kiemelkedően sok "lenyilazott" kommentet akár alapesetben el is rejtheti a rendszer.

Persze jó kérdés, milyen hatása lesz mindennek, hiszen egy jószándékú hozzászólás tömeges "lenyilazása" épp ugyanolyan trollkodási fegyver lehet, mint egy negatív komment. Mindenesetre az új funkciót bemutató kommunikációkban azt hangoztatják, hogy ez eredményes fegyver lehet az internetes zaklatás, megffélemlítés, megszégyenítés, tehát általánosságban a cyberbullying néven körülírt jelenség megfékezésére. Szerintetek jó az új ötlet, vagy csak tovább mélyíti a Facebook-funkciók káoszát? Jöhetnek a hozzászólások, aztán persze lehet fel-, vagy lenyilazni őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.