Hirdetés

Globális törlésre kényszeríthetik a Facebookot Európából



|

Egy uniós döntés értelmében, ha a Facebookot európai bíróság kötelezi egy tartalom törlésére, azt nem csak Európában, de mindenhol elérhetetlenné kell tenni.

Hirdetés

Fontos döntés született egy uniós jogi kérdésben. Eddig sokkal kisebb jogköre volt az egyes országok bíróságainak abban azi esetben, ha a Facebookon valami olyan tartalmat találnak, amely jogokat vagy erkölcsi normákat sért, esetleg rágalmazó illetve uszító jellegű. Ha páldául egy német bíróság mondta ki egy adott tartalomra, hogy nemkívánatos, a Facebook csak arra volt köteles, hogy a német júzerek elől tüntesse azt el.

Hirdetés

Mostantól viszont, ha egy európai bíróság hasonlóképpen törlésre kötelezi a Facebookot valamilyen tartalommal kapcsolatban, azt globálisan kell eltávolítania a közösségi oldalnak, hogy azt sehonnan, senki ne érhesse el többé.

Az ügyet egy osztrák zöldpárti politikus, Ewa Glawischnig-Piesczek indította el, akit többek között Facebookon támadtak be rágalmazó, valótlan állításokkal, de értelemszerűen nem találta elegendőnek, hogy a jogsértés megállapítása után csak az osztrák felhasználók elől tűnjenek el az adott posztok - főleg, hogy egy csomó olyan megoldás létezik már, amivel az osztrák felhasználók is más országbeliként használhassák a szolgáltatást, és persze az sem másodrendű, hogy a világ többi része a döntéstől függetlenül még hamis állításokat olvashat róla.

Ebből a szempontból egyébként teljesen jó és jogos az uniós döntés, de mi van akkor, ha ez egy olyan lavinát indít el, ami egyfajta precedens-érték következményeképpen már a szólásszabadság megsértéséig terjed?

Mondjuk egy fokkal közérthetőbben. Tegyük fel, hogy adott egy olyan ország az Unión belül, amely politikai vagy korrupt indíttatásból jogsértőnek minősít valamilyen Facebookon megosztott tartalmat. Ennek megfelelően világszerte köteles azt törölni a közösségi oldal annak ellenére, hogy nemzetközi jogrend szerint semmi sértő vagy egyéb negatív nincs benne, csupán az adott ország politikailag befolyásolt bíróságának nem tetszik. Vagy továbbmegyünk: mi van, ha egy nem EU-s ország azt mondja, ha Európának szabad, nekünk is szabad, és egyértelműen politikai, vallási, vagy egyéb megfoghatatlan kötődések miatt minősít jogellenesnek egy tartalmat. Ezek után minden "free Tibet" vagy "Észak-Korea veszélyes" jellegű megosztást világszerte törölni kell mondván, hogy a szabály mindenkire ugyanúgy érvényes?

Mindkét oldalnak igaza van, és senkinek sincs teljesen - valahogy így áll most ez az ügy, mindenesetre még nem végleges a döntés, mert a legfelsőbb európai uniós bírósághoz még fellebbezhet bárki, újratárgyalást kérve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.