Hirdetés

Mr. Pöcegödör - így fordította a kínai elnök nevét a Facebook



|

Lett is nagy botrány a dologból, bár a Facebook azonnal elnézést kért és műszaki hibára hivatkozott. Ettől még elég kellemetlen az ügy.

Hirdetés

Amikor manapság arról írunk, hogy a mesterséges intelligencia egyre okosabb, és többek között az automatikus fordítás terén is milyen nagy előrehaladások történtek, kissé visszavetheti a lelkesedésünket egy olyan hír, mint amire most bukkantunk. Igaz, a legutóbbi öntanuló, egész könyveket értelmezni tudó algoritmusokat a minap épp a Google jelentette be, de már jó ideje elérhető Facebookon is egy olyan funkció, amely akár automatikusan az alapértelmezetten beállított nyelvre fordítja a más nyelven írt posztokat és hozzászólásokat. A jelek szerint ez a szolgáltatás még nem olyan okos, főleg akkor, ha burmai szövegről kell angolra átültetni valamit.

Hirdetés

Történt ugyanis, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Mianmarba (az egykori Burmába) látogatott, ahol a helyi vezetőkkel tárgyalt és különféle megállapodásokat is aláírt. Erről pedig természetesen a mianmari sajtó is beszámolt, így Facebookra is kikerültek erről szóló cikkek, hivatkozások és kommentek. És láss csodát, a kínai elnökre mindenhol Mr. Pöcegödör (Mr. Shithole) néven hivatkozott a burmairól angolra fordító algoritmus. A legszebb cím talán ez volt:

"Vacsorát adtak Pöcegödör elnök tiszteletére"

A Facebook viszonylag gyorsan észrevette a hibát, de addigra már a fél internet ezen röhögött vagy bosszankodott pártállástól és nemzetiségtől függően. A vállalat javította is az automatikis fordító által használt adatbázist, közben pedig egy közleményben jelezte, hogy egy műszaki hiba okozta a félreértést, amelyért elnézést kérnek, és mindent megtesznek, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé.

A bakit az okozhatta, hogy a Facebook által használt burmai szótárban nem szerepelt a kínai elnök neve, és ezért a Xi- vagy Shi- szótaggal kezdődő szót azonnal a következő értelmes angol kifejezésre változtatta, ez pedig a csodálatos Shithole szó. A Facebook már csak azért is kellemetlenül jött ki a dologból, mert ugyan Kínában a legtöbb felhasználó számára tiltott a közösségi oldal használata, de a nemzetközi szinten is működő kínai nagyvállalatok, valamint a Hongkong területén élők használhatják, így gyorsan elterjedt az elnök lepöcegödrözése.

Ráadásul a Facebook hirdetési bevételét tekintve az Egyesült Államok után pont Kína adja az ottani cégek külföldi reklámjainak és szponzorált tartalmainak köszönhetően, és ez most veszélybe kerülhet a diplomáciai kaki... izé, baki miatt. Külön ciki, hogy a Google által fordított burmai nyelvű hírekben nem fordult elő ez az elírás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.