Hirdetés

Még ügyesebben segít az emlékekkel a Facebook



|

Az évfordulós emlékeket felemlegető funkciót már mindenki megszokhatta a közösségi oldalon, most viszont bővül a funkció, ami nem csak az emlékezésben, de a felejtésben is segíteni tud.

Hirdetés

Az "Ezen a napon" funkció 2015 tavaszától működik Facebookon. Ha esetleg valaki egy kő alatt töltötte volna az utóbbi másfél évet, ez a szolgáltatás minden nap felidézi az egy, kettő, sok évvel korábban ugyanezen a napon megosztott tartalmainkat, az évfordulós kapcsolatokat és megjelöléseket. Most a közösségi oldal elkezdte mindenkinél bekapcsolni az ennél is jóval részletesebb emlékező-funkciókat.

Hirdetés

Az újdonságok egy részét néhányan már láthatják egy ideje, mivel a Facebook élesben tesztelte egyeseknél, most viszont mindenkinél bekapcsolták őket.

A leginkább látványos újítás, hogy ezentúlnem csak az évfordulókat dobja fel az oldal, de az egyes hónapok végén egy havi, az évszakok befejezésekor pedig egy negyedéves "best of" összesítést is kapunk. Ezek alapesetben ugyanúgy csak számunkra láthatóak, mint a megszokott "Ezen a napon", viszont természetesen dönthetünk úgy, hogy megoszthatjuk ismerőseinkkel, vagy akár mindenkivel.

Szép emlék, rossz emlék

Az újdonságokhoz kapcsolódva egy érdekes fejlesztés is életbe lép: ezentúl megjelölhetjük, hogy egy emlék számunkra jó vagy szomorú. Tehát nem kell feltétlenül letörölni egy korábban megosztott fotót, amin volt házastársunkkal, eltűnt barátokkal szerepelünk. Egyszerűen csak szomorú jelölést teszünk rá, és ezentúl nem bukkan majd fel éves vagy időszakos emlék-összeállításokban.

A közösségi oldal mesterséges intelligenciája ráadásul egy idő után elkezdi elemezni a megjelölt emlékeket, hogy egy idő után magától felismerje, kiket, milyen helyen készült, vagy milyen jellegű képeket és bejegyzéseket szeretnénk kikerülni a jövőben. Persze jó kérdés, mit kezd az MI azokkal a természetes emberi folyamatokkal, amikor egy korábbi rossz emlék idővel megszépül, vagy épp fordítva, egy korábban kellemes eseményt később beárnyékol valami.

Gyűjtögetős játék

Szintén egy ideje elérhető volt a felhasználók kisebb részénél egy másik frissítés, amely egyértelműen afelé próbálja terelgetni a felhasználókat, hogy minél aktívabbak legyenek az oldalon: kapcsolódjanak minél több ismerőshöz és osszanak meg minél többet.

Ehhez a játékokból átemelt "gyűjtőszenvedélyt" használja fel az oldal: mostantól ugyanis folyamatosan jelzést kapunk az általunk elért mérföldkövekről: megvan az első x ismerősünk, a barátaink x-szer kedvelték a megosztásainkat, és így tovább. Ezek alapértelmezésben szintén csak nekünk jelennek meg, de ugyanúgy megoszthatjuk a nagyközönséggel is a "sikereinket" (amivel persze arra buzdíthatunk másokat is, hogy szárnyaljanak túl minket, és máris indul a versengés, és hogy ez jó nekünk vagy sem, az már más kérdés).

A tegnapi, Facebookon terjedő álhírek megfékezéséről szóló hír után elég gyorsan jött a mai frissítés, szóval a közösségi oldal turbó módban fejleszt, persze jó kérdés, kinek tetszenek az átalakítások. Van is egy jóféle szavazásunk arról, kit mi idegesít legjobban Facebookon, te válaszoltál már?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.