Hirdetés

A Facebook és a Google azt is látja, amit titokban nézel

|

Igen, még AZOKAT az oldalakat is. És nem, a böngészők privát és inkognitó módja sem használ.

Hirdetés

Ha az utca emberét megkérdeznénk, természetesen a legtöbben azt állítanák, ők bizony soha nem néznek "olyan" weboldalakat, az internet számukra csakis munkát, közösségi médiát és cuki kiscicás képeket jelent. De persze egy csomó forrásból lehet tudni, hogy a felnőtt témájú oldalak látogatása bizony az internet hajnala óta, amikor az első ruhátlan fotót feltöltötte valaki, folyamatos és közkedvelt dolog. Az is tény, hogy ezt sokan titkolják, és előszeretettel használják a böngészők privát módját az ilyen oldalak meglátogatása előtt, mert úgy gondolják, ez lenyomozhatatlanná teszi a tevékenységüket mindenki más elől. Pedig ez nincs így.

Hirdetés

A Microsoft, a Carnegie Mellon és a Pennsylvania-i Egyetem kutatói egy felmérés során 22 484 felnőtt témájú weboldalt vizsgáltak meg egy WebXray nevű eszköz segítségével, hogy megtudják, ezeken az oldalakon milyen követési technológiák működnek, amelyek mások számára teszik elérhetővé a látogatók adatait és szokásait. Az eredmény megdöbbentő.

Hirdetés

"Az eredményeink azt igazolják, hogy a felnőtt oldalakon teljesen bejáratottnak számít a követési technológiák alkalmazása, 93 százalékuk továbbít információkat valamilyen külső fél felé" - foglalja össze a lényeget a tanulmány.

A 2018 márciusában lefuttatott felmérés eredményeit a napokban publikálták, ezek szerint a Google-höz vagy valamilyen leányvállalatához kapcsolódó tracker a vizsgált oldalak 73 százalékán található, az Oracle-höz az oldalak 24, míg a Facebookhoz 10 százalékuk küld adatokat. És ami a legfontosabb, a használt követési eszközök legtöbbje ellen nem véd a böngészők inkognitó-módja: az elemzés szerint ugyanis a privát üzemmód használatakor legfeljebb abban lehetünk biztosak, hogy a saját böngészőnk előzményei között nem szerepel majd, merre jártunk, viszont ettől a "fogadó oldalon" még ugyanúgy látszik az IP címünk, amelyhez hozzákapcsolható az is, milyen aloldalakon jártunk, mennyi időt töltöttünk el ezeken, milyen videókat néztünk és egyéb szolgáltatásokat használtunk. Ez pedig később könnyen összekapcsolható a külsős vállalatok egyéb adatbázisaiban olyan adatokkal, amikor ugyanerről az IP címről már "nevesítve" látogattunk meg weboldalakat.

Tehát végső soron privát mód ide vagy oda, egy pillanat alatt összekapcsolható egy felnőtt oldal anonim látogatója egy konkrét személlyel.

Az ilyesféle adatokat gyűjtő trackereket természetesen nem közvetlenül a Google, a Facebook és társaik helyezik el az oldalakon, hanem maguk az üzemeltetők, akik például a Google Analytics szolgáltatásait használják a forgalom mérésére, vagy a Facebook külső lájkolási lehetőségeit építik be a szolgáltatásba. De ezek a modulok szépen szállítják a felhasználói adatokat a trackereket üzemeltetőkhöz - beleértve az elvileg anonim nézelődőkről szóló információkat is.

Természetesen a Google és a Facebook is reagált már a hírt megosztó Business Insidernek, mindkét vállalat hivatalos álláspontja az, hogy a követő és elemző eszközök által szolgáltatott adatokat ők maguk nem tekintik meg és nem használják fel semmilyen egyéb célra, de tudjuk, hogy a Facebook tavalyi adatkezelési botrányai és egy csomó más adatvédelmi baki után az emberek bizalma erősen megingott az ilyen ígéretek és fogadkozások valóságtartalmát, valamint betarthatóságát illetően.

Hirdetés

A tanulmány egyébként arra is rámutat, hogy a felnőtt oldalaknak csupán 17 százaléka használ valamilyen szintű titkosítást, ezért a felhasználók adatait nem csak a követőket alkalmazó nagyvállalatok, de akár hackerek is megszerezhetik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.