Hirdetés

Jövőre Mátrix lesz a Facebookból



|

Horizon: barátkozzunk meg lassan ezzel a névvel is, ez lesz ugyanis a Facebook 2.0, a virtuális közösségi világ, amiben úgy kalandozhatunk, mint Neo a Mátrixban.

Hirdetés

A napokban zajló Oculus Connect zendezvényen előadást tartott Mark Zuckerberg is, ami annak fényében semmiképp sem csoda, hogy a Facebook egy ideje már az Oculus tulajdonosa. A fiatal vezető most jóval egyértelműbben beszélt arról, pontosan miért is vásárolták fel annak idején a VR-technológia éllovasát: 2020-ban már kipróbálható lesz az a virtuális világ, amely teljesen átalakítja a közösségi szolgáltatást.

Hirdetés

A Mátrix-hasonlatnál van egy fokkal jobb is, amit talán szintén sokan ismernek: a Ready Player One című kult-könyvben és a belőle készült mozifilmben az OASIS nevű virtuális világ áll a központban, ahová a felhasználók szintén VR-eszközökkel csatlakozhatnak be, és ott saját avatárjukat díszítgethetik fel mindenféle ruhákkal és kiegészítőkkel, alkothatnak maguknak különféle tereket lakástól galérián át koncertteremig, beszélgethetnek, vagy közös kalandokra indulhatnak különböző játékokban.

Mondjuk a Facebook-féle Horizon első bemutatófilmje kissé... hogy is fogalmazzunk... nos, kényelmetlen. Nem csak arról van szó, hogy a rajzfilmesre vett figuráknak szándékosan nincs lábuk, hanem deréktól felfelé léteznek, de ettől még embermagasságban "lebegnek" a virtuális járdák fölött. Viszont bármennyire is próbálták a marketingesek fantasztikusnak és szórakoztatónak beállítani a hangulatot, az egész videóból az jöjet le, hogy a headsetek és kontrollerek mögé bújó felhasználók konkrétan kiszakadnak saját világukból, és a mellettük valós tevékenységeket végző társaik annyit látnak belőlük, hogy vakon hadonásznak és láthatatlan emberekhez beszélnek. Ez egy VR játék esetében már valamelyest megszokott, de az már kicsit furcsább, amikor azt mutatják, hogy emberek egy ilyen művi világban élnek a valódi helyett.

A Horizonon belül mindenki úgy alakítja a kinézetét, ahogy csak szeretné - erre mondjuk gyorsan ráugranak majd azok, akik szerint ez kiválóan alkalmas megtévesztésre. Persze az esélyes, hogy valamilyen védelmi funkciót is beépítenek, tehát mondjuk bárkiről bárki más azonnal megállapíthatja saját Facebook profilja alapján, hogy valójában kicsoda, de ez sem egy bombabiztos módszer a fals fiókok folyamatos gyakorlatába belegondolva.

Mindenesetre a jelenlegi tervek szerint Oculus Rift és Quest szemüvegekkel egyaránt kompatibilis lesz a Horizon, amelyben mozogni, valamint a különféle funkciók között választani, a környezetet manipulálni a vezeték nélküli kontrollerekkel lehet. A szolgáltatás ráadásul nem a jövő ködébe vesző elképzelés, Zuckerberg szerint már éles belső tesztfázisnál tart, és 2020-ban hivatalosan is elindul. Az Oculus Horizon aloldalán már bétára is fel lehet iratkozni, de azt még nem tudni, ez mikor kezdődik, 2020-nál előbb viszont erre sem érdemes számítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.