Hirdetés

Nem csak ártatlan játék a Facebook 10 éves kihívása



|

Legalábbis elég sokan ezt állítják, és ha belegondolunk, van alapja annak a félelemnek, hogy a 10yearschallenge nem csak játék és mese, hanem a Nagy Testvér titkos akciója.

Hirdetés

Persze mostanában mindenki minden mögött titkos összeesküvéseket sejt, meg az Illuminati tevékenységét és a gyíkembereket, de azért gondolatkísérletként tényleg végig lehet vinni azt a felvetést, amit Kate O'Neill, a Wired újságírója először egy Twitter bejegyzésben pendített meg, aztán egy teljes cikket is írt róla. Eszerint a mostanában beinduló és villámgyorsan népszerűvé váló #10yearchallenge fotómontázsokkal bizony vissza is lehet élni.

Hirdetés

Aki esetleg mostanában nem járt közösségi felületeken, annak egy gyors összefoglaló: leginkább Facebookon és Instagramon jelennek meg olyan képmontázsok, amelyeket a #10yearchallenge azaz 10 éves kihívás címkével látnak el. Ezen a felhasználók bal oldalon egy 10 évvel ezelőtti, jobbra pedig egy jelenlegi szelfit vagy egyéb fotót párosítanak össze magukról, jókat nevetgélve azon, hogy mennyit változtak ennyi idő alatt. Ártatlan játék, igaz? Nos, a fene tudja.

Az eredeti Twitter posztban O'Neill a kihívást kifigurázva nem egy 10 évvel ezelőtti és egy mostani képet tett fel magáról, hanem két mondatot:

"Én 10 éve: valószínűleg épp a Facebook és az Instagram mémjével játszadoztam, ami arról szólt, hogy nézek majd ki 10 év múlva. Én Most: azon tűnődöm, hogyan bányászhatják ki az adataimat arra, hogy az arcfelismerő algoritmust fejlesszék az öregedés követésében és az életkor felismerésében."

És valóban, a Facebookon (és sok más szolgáltatásban) használt arcfelismerő megoldások abban már egész jók, hogy ugyanazt az arcot azonosítsák más megvilágításokban, sapkában és anélkül, szemövegesen és szakállasan, de arra még nincsenek felkészítve, hogy az öregedés által megváltozott részleteket előre meg tudják állapítani, és így évtizedek múltán is felismerjenek egy olyna arcot, amelyet korábban, még ráncok, bőrhibák és egyebek nélkül azonosítani tudtak.

Persze sokan rögtön legyintettek, miszerint ez felesleges paranoia, hiszen a 10 éve feltöltött fotók amúgy is ott vannak a Facebook archívumában, a rendszer simán látja ezeket és a mostaniakat is, nem kell ehhez kihívás. De szerinte igenis sokat segíthet egy gépi algoritmusnak az, hogy pont a felhasználók rendezik össze magukról ezeket a fotókat, így könnyebb és gyorsabb az azonosítás és tanulás.

A Facebook mindenesetre rögtön kiadott egy közleményt, melyben rámutat, hogy semmi köze az új kihíváshoz, amelyet egyszerű felhasználók kezdtek el és azóta is minden befolyástól mentesen lett népszerű. Mások szerint az arcfelismerésnek ráadásul sok pozitív hozadéka is van, például akkor, ha eltűnt embereket kell megtalálni, vagy bűnesetekben kell azonosítani elkövetőket.

Szerintetek a gyíkemberek irányítják a #10yearchallenge kihívást, vagy csak túlfújt lufi azi ezzel kapcsolatos paranoia? Jöhetnek a kommentek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.