Hirdetés

Trükkösen csap le a trollkodó kommentekre a Facebook



|

Megváltoztatják a hozzászólásokat megjelenítő algoritmust, ami előrébb sorolja a valóban releváns tartalmakat. Hátha így kevesebb ennivaló jut a mindenhová kommentelő trolloknak.

Hirdetés

A Facebook működésével kapcsolatos egyik legfontosabb kritika (a biztonsági problémák és az álhírek mellett) az egyre jobban elburjánzó komment-trollkodás. Ez leginkább az olyan bejegyzéseknél jellemző, ahol a közzétevő nyilvánosra állította a posztot, tehát nem csak az ismerősei láthatják és akár teljesen ismeretlenek is reagálhatnak rá. Leginkább ismert emberek, közszereplők, influencerek (ej, de nehezemre esett leírni, de nem tehettem mást) esetében jellemző, hogy magánszemélyként is közzétesznek nyilvános bejegyzéseket, és ilyenkor bizony esélyes, hogy beindulnak a trollok, jönnek a poszthoz kevéssé kapcsolódó megjegyzések. Most úgy tűnik, a Facebook is átlátta ennek veszélyét, és változtat a kommentek megjelenítésén.

Hirdetés

Azt természetesen nem tudják (és nem is érdemes) megtiltani, hogy valaki kevésbé odaillő, vagy kifejezetten tahó kommentet biggyesszen egy bejegyzéshez, viszont a tervezett változások a hozzászólások megjelenítését érintik úgy, hogy a trolloknak ne legyen annyira érdemes megjegyzést írnia, mert nem látják őket sokan.

Az már eddig is működött Facebookon, hogy egy bejegyzés alatt egy kattintással megadhassuk, hogy időrendi sorrend helyett a leginkább releváns kommenteket lássuk, most ez a gyakorlat lesz még kontrasztosabb. Az algoritmus ugyanis azokat a hozzászólásokat rangsorolja előre, amelyre a poszt közzétevője reagált (akár hangulatjellel, akár válasszal), valamint azokat, amelyek a szerző közvetlen ismerőseitől származnak. Tehát az olyanok kommentjei, akik csak követik az illetőt, vagy simán csak egyetlen poszt miatt tévedtek oda, eleve csak jóval lejjebb rangsorolva látszanak majd.

Ezáltal esélyes, hogy egy megosztás alatt először tényleg olyan hozzászólások látszanak majd, amelyek valós beszélgetéseket indukálnak, és tényleg közük van a közzétevőhöz vagy a témához, míg a "hüje vagy Jenő ijet minden ki tud scinálni te kis győkér" jellegű csodákat csak akkor lehet megtalálni, ha valaki nagyon beleássa magát a kommentekbe és lejjebb halad. Márpedig egy trollt leginkább az etet, hogy minél többen látják a tevékenységüket.

Persze az továbbra is elérhető lesz, hogy a bejegyzések megosztói moderálhatnak minden hozzászólást, tehát akár teljesen el is tüntethetnek olyan kommenteket, amelyeket feleslegesnek vagy károsnak ítélnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.