Hirdetés

Koronavírusról tájékoztató infóközponttal bővül a Facebook

|

Hamarosan mindenkinél megjelenik az új panel, amellyel az álhírek és fals információk elleni küzdelmet erősítené a szolgáltatás.

Hirdetés

Sokak szerint a tévinformációk, álhírek és pánikkeltések gyakran nagyobb gondot okoznak, mint maga a koronavírus, mindezzel pedig a nagy tech cégeknek is eléggé meggyűlt a baja. A Facebook ezt ellensúlyozandó innentől kezdve egy információs központot jelenít meg a hírfolyam tetején, így a felhasználók jól észrevehető, hiteles információkhoz jutnak, amelyek a leginkább illetékes és kometens szervezetektől, többek között a WHO-tól és a CDC-től származnak - jelentette be Mark Zuckerberg.

Hirdetés

A következő 24 órában indítják az új szolgáltatást, elsősorban azokon a területeken, ahol a koronavírus mostanában a legnagyobb arányban terjed, tehát az Egyesült Államok mellett Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Ezek után viszont hamarosan minden egyéb területen is megjelenik majd az extra információs panel szerte a világon. Zuckerberg szerint az a cél, hogy a Facebookot használókhoz eljussanak a hatóságok hivatalos és hiteles információi, valamint az általuk közölt sürgős és fontos hivatkozások.

A járvábyügyi szervezetek és a kapcsolódó kormányhivatalok adatai alapján  elérhető lesz egy térkép is, amelyen nyomon követhető a játvány jelenlegi elterjedése és alapvető információi. Ez pont nem a pánikkeltést szolgálja, mint ahogy többen rosszmájúan megjegyzik,hanem azt, hogy mindenki tisztában legyen a koronavírus valós súlyával, és ehhez mérten tudjon alkalmazkodni saját környezetében.

Igyekeznek napi szinten igazodni a történésekhez, és a tartalmakat az adott régiókhoz igazítják, ezért is történik az aktiválása területenként egymás után. Zuckerberg szerint ilyen gyorsan ekkora projektet még nem aktiváltak a Facebook története során, de kiemelten fontosnak tartja, hogy a sokak számára első számú hírforrásként szolgáló közösségi oldalon lehetőség legyen a valóban ellenőrzött tájékozódásra. A hírek mellett különféle (szintén valós alapokon nyugvó) tanácsokat és tájékoztatásokat is közölnek majd itt, amelyek például igyekeznek a higiénia fontosságára, vagy a társadalmi érintkezés visszafogására, türelemre és otthonmaradásra inteni a felhasználókat.

Zuckerberg azt is elmondta, hogy természetesen innentől "nem csak a koronavírusról szól majd a Facebook", ezt a panelt is lehet ignorálni, ha pedig lejjebb görgetünk, akkor is eltűnik, tehát nem zavarja a hírfolyam megszokott használatát. Első körben a mobilapp kapja meg a panelt, de valamilyen formában a böngészőben használt Facebook dizájnra is megérkezik majd.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.