Hirdetés

Alapjaitól tervezi újra virtuális pénzét a Facebook



|

Teljesen át kell alakítania a Facebooknak Libra néven tavaly meghirdetett kriptovalutáját, miután szinte mindenki kihátrált a cég világbanki törekvései mögül.

Hirdetés

A Bloomberg keddi információi szerint a Libra várhatóan nem a Bitcoin és társainak példáját követné egyfajta önálló entitásként, inkább olyan digitális fizetési platformként láthat napvilágot, amely már meglévő valuták, például a dollár vagy az euró digitális változatán alapulna. Ezen változtatás vélhetően sokat segíthet abban, hogy a projektet eddig élesen kritizáló döntéshozók elfogadják a Libra ötletét és beálljanak mögé.

Hirdetés

A Facebook 2019 nyarán jelentette be a Librát és egy olyan globális digitális fizetőeszköznek szánta, amellyel a jelenleg több mint 2,4 milliárdnyi felhasználó a mostaninál könnyebben és olcsóbban indíthat és fogadhat tranzakciókat. Ez alapvetően nem hangzik rosszul, de azért a bejelentés óta kapott hideget-meleget, és nem csak azért, mert a Facebook biztonságának renoméja amúgy is erősen megzuhant tavaly.

Egyrészt sokak számára visszatetsző volt az, hogy a közösségi óriás amolyan digitális világbanki törekvéseket dédelget a saját maga által szabályozott fizetőeszközzel. Emellett az is aggodalomra adott okot, hogy a kriptovaluták fogalma a nagyközönség szemében még mindig gyakran bűnügyekkel, illegális trükközésekkel és csalásokkal kapcsolódik össze. Ezeken kívül az is a projekt életképességét fenyegeti, hogy (az amúgy Facebook által hirdetett) statisztikák szerint 1,7 milliárd felhasználó van, akik nem rendelkeznek bankszámlával, ez a célközönség pedig olyan területekről érkezik, ahol a Facebook állandóan vagy időlegesen tiltva van - gondodjunk Kínára, Pakisztánra, Indonéziára vagy Bangladeshre.

A Librát eredetileg a legnagyobb pénzügyi és tech vállalatok is támogatták, de pont a különféle fenntartások és tisztázatlan kérdések miatt több kulcspartner is kiszállt, többek között a Visa, a Mastercard, a Stripe és az eBay is elhatárolódott, de a PayPal is jelezte, hogy fiókjait nem lehet majd összekapcsolni a Facebook fizetési rendszerével.

A Libra ez év közepéig tervezett eredeti beindítása így hosszú hónapokkal tolódhat el, a Facebook szóvivője azonban egyértelműen jelezte: a cég kitart mind a Libra, illetve az ehhez kötött digitális tárca, a Calibra mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.