Hirdetés

A Facebook elrejtené a lájkokat



|

Az Instagramon már tesztelt funkció kódját észrevették a Facebookban is, pszichológiai okok állnak a háttérben.

Hirdetés

Egy megbízható alkalmazásfejlesztő, Jane Manchun Wong tette közzé azt a felfedezését, mely szerint a Facebook is kísérletezik a bejegyzések alatti lájkok eltüntetésével. Wong szerint ugyanolyan kódrészleteket talált a Facebookban, mint amit a cég már egy ideje tesztel különböző területeken az Instagram alatt: eszerint a lájkok száma nem látszik majd "kifelé", csupán a post írója vagy megosztója látja majd őket.

Hirdetés

A találatot a Facebook még nem erősítette meg hivatalosan, de nagyon valószínű, hogy tényleg dolgoznak az ügyön, ha már a saját istállóba tartozó Instagramon amúgy is élőben próbálgatják a hatásait. Wong egyébként is megbízható előrejelzőnek számít, mivel annak idején az Instagram hasonló kódrészleteit is ő találta meg elsőként. Persze nem arról van szó, hogy a közösségi óriás beleunt volna a lájkolgatásba, ami egyébként is furcsa lenne, hiszen a lájkok osztogatása szinte a Facebook legfontosabb alkotóeleme.

A like hamis "szeretésszámláló"

Már az Instagramon elindított próbaüzem előtt beszélt arról a Facebook töübb képviselője, és maga Mark Zuckerberg is, hogy a postok alatti lájkok számát sokan félreértelmezik: a felhasználók egyre nagyobb része akkor gondol értékesnek egy mások által megosztott tartalmat, ha már azt látja, hogy záporoznak rá a lájkok, és bizony egyre többen csak akkor szentelnek ffigyelmet bárminek, ha úgy vélik, ez mások számára is értékes.

Tehát egy enyhén eltúlzott esetben simán lehet, hogy valaki épp feltalálta a rák ellenszerét és erről ír egy hosszú értekezést, viszont mondjuk a stílus, vagy az ismerősök száma miatt nem igazán lájkolják a bejegyzését, miközben egy 18 éves celeb kirak egy képet arról, hogy megfürdette Fifit, a csivavát, és a követők ezrei kezdik el szanaszét lájkolni a semmitmondó megosztást, főleg amiatt felgerjesztve, hogy látják, már egy csomóan szintén lájkolták a postot. Márpedig ebből tévesen az jöhet le, hogy a kutyafürdető sztárocska értékesebb, mint a valódi teljesítményt elért illető, csupán a lájkok öngerjesztő folyamata miatt.

Bár a fenti példa tényleg elrugaszkodott a valóságtól, mára valóban kialakultak olyan pszichológiai problémák, amelyek pont arra vezethetők vissza, mennyire fontos egyesek életében a lájkok általi visszaigazolás. Egyre többen, főleg a fiatal korosztály tagjai érzik úgy,hogy az életük, a cselekedeteik és a gondolataik csak annyit érnek, ahány lájkot kapnak, és ezáltal elkezdenek kifejezetten "lájkvadász" dolgokat postolni, sőt egyes esetekben úgy is élni, hogy az egy láthatatlan tömeg számára a legmegfelelőbbnek tűnjön. Az eredmény pedig torzult személyiség, a valóságtól elrugaszkodott viselkedés, hibás ítélőképesség, depresszió, szorongás.

Tanulmányok sora szól arról, mennyire megmérgezhetik emberek életét a virtuális világból érkező hamis visszacsatolások és az ezekre való esztelen törekvés, és egyre többen javasolják azt, hogy mindenki próbálja meg radikálisan csökkenteni a közösségi oldalakon töltött időt.

Törődésnek álcázott elvándorlásgátló

A Facebooknál értelemszerűen ott van az is a háttérben, hogy a felhasználók mentális egészsége mellett az is fontos a számukra, hogy ne legyen semmi olyan a szolgáltatásban, ami miatt bárki is az ott töltött idő csökkentését javasolná. A mostani kísérlet természetesen nem azzal próbál segíteni ezen a problémán, hogy megszünteti a 2009 óta meghatározó fontosságú lájkokat, csupán elrejti a postok olvasói elől azt, pontosan hányan nyomtak rá a reakciógombokra. Épp ezért, legalábbis a várakozások szerint többen olvasnak majd el egy-egy bejegyzést anélkül, hogy a lájkok száma alapján már előre eldöntötték volna magukban, hogy az érdekes vagy fontos-e.

Azt még nem tudni, lesz-e általánosan alkalmazott funkció az újfajta lájk-kijelzésből, hiszen még az Instagramon is csak a második tesztffázis fut. Első körben Kanadában próbálták ki az elrejtett lájkszámlálót, most pedig világszerte több egyéb területen a második tesztkör fut, az eredmények kiértékeléséről pedig még nem tudni. Szóval esélyes, hogy itt is valamilyen megadott területre szorítkozó próbával indítanak majd, és az is jó kérdés, mikor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.