9GAG klónt faragott a Facebook, de már a megjelenés előtt elhasalt

|

Tényleg bajban van a Facebook a fiatalok megszólításával. Az pedig még kellemetlenebb, hogy a helyzet orvoslására kitalált ötletüket pont a célcsoport szavazta le.

Arról már jó ideje folyamatosan pörögnek a hírek és elemzések, hogy a Facebook lassacskán eléri a növekedése felső határát, legalábbis a felhasználók számának tekintetében bizonyosan. Egyrészt sokan elbizonytalanodtak az elmúlt időszak adatkezelési hanyagságai, vagy épp furcsa adatgyűjtési módszerei miatt, de külön probléma az is, hogy a fiatalok már nem akarnak ugyanazon a platformon jelen lenni, ahol a szüleik, tanáraik, tehát "az unalmas, mindenbe beleszóló felnőttek" vannak, ezért egyre inkább más szolgáltatásokra, például Snapchatre vándorolnak. A Facebook persze az egyéb menekülési utak mellett folyamatosan igyekszik vonzóvá tenni önmagát a "belépő korosztály" számára, de a legutóbbi próbálkozás a jelek szerint elég kellemetlenül állt bele a földbe.

Hirdetés

A Facebook okos emberei számára nagyjából nyerő formulának tűnhetett, hogy merre induljanak el. Mert mi az, amit a fiatalok a legjobban szeretnek manapság az interneten? A mémeket, a sokszor jó értelemben agyahagyott és elvont humort, ahol a nevetés mellett egyfajta önkifejezést is bele tudnak vinni a hozzájuk passzoló képek, videók megosztásába. Szóval jött az ötlet, és a Zuckerberg-birodalmon belül kialakítottak egy nagyjából 100 fős "youth teamet", azaz fiatalokra specializált munkacsoportot. Ezután elkezdtek dolgozni egy szimplán LOL névre hallgató, különálló alkalmazáson, ami a Facebook / Messenger rendszerét használva, de önálló felületen tud mémeket megosztani, vagy épp saját ötletek alapján átalakítani. A kiszivárgott infók alapján a LOL olyasmi próbált volna lenni, mint a népszerű 9GAG, de persze a poénokra és mémekre specializálódott redditezőket is szívesen átszippantotta volna.

A LOL ugyan még nem volt elérhető a nagyközönség számára, de egy főként középiskolásokból álló zárt tesztelő csapatot már felkértek arra, hogy véleményezzék az appot. Arról ugyan pontos adatok nem kerültek nyilvánosságra, mik voltak a tesztelői reakciók, de a szintén nagyjából száz fős bétateszter-csoport véleménye nem lehetett túl pozitív. A youth team tagjait ugyanis állítólag a múlt héten arról értesítette a Facebook vezetése, hogy a LOL fejlesztését teljesen le kell állítani, és ehelyett a gyerekeknek szánt üzenetküldő, a Messenger Kids pofozgatására kell áthelyezniük minden erőforrást.

Szóval egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a kisebb pöcögtetéseken, a jelenlegi Facebook és Messenger apró módosításain kívül nincs életképes terve arra a Facebooknak, hogyan marasztalja az elvándorló fiatalokat, és hogyan vonzza be a 13 évet, tehát az oldal használatának alsó korhatárát elérőket. Biztosan nem úgy, hogy pénzért gyűjti az adataikat, de ezek szerint az erőltetett vicceskedés se járható út.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra » Advertisement

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.