Hirdetés

9GAG klónt faragott a Facebook, de már a megjelenés előtt elhasalt



|

Tényleg bajban van a Facebook a fiatalok megszólításával. Az pedig még kellemetlenebb, hogy a helyzet orvoslására kitalált ötletüket pont a célcsoport szavazta le.

Hirdetés

Arról már jó ideje folyamatosan pörögnek a hírek és elemzések, hogy a Facebook lassacskán eléri a növekedése felső határát, legalábbis a felhasználók számának tekintetében bizonyosan. Egyrészt sokan elbizonytalanodtak az elmúlt időszak adatkezelési hanyagságai, vagy épp furcsa adatgyűjtési módszerei miatt, de külön probléma az is, hogy a fiatalok már nem akarnak ugyanazon a platformon jelen lenni, ahol a szüleik, tanáraik, tehát "az unalmas, mindenbe beleszóló felnőttek" vannak, ezért egyre inkább más szolgáltatásokra, például Snapchatre vándorolnak. A Facebook persze az egyéb menekülési utak mellett folyamatosan igyekszik vonzóvá tenni önmagát a "belépő korosztály" számára, de a legutóbbi próbálkozás a jelek szerint elég kellemetlenül állt bele a földbe.

Hirdetés

A Facebook okos emberei számára nagyjából nyerő formulának tűnhetett, hogy merre induljanak el. Mert mi az, amit a fiatalok a legjobban szeretnek manapság az interneten? A mémeket, a sokszor jó értelemben agyahagyott és elvont humort, ahol a nevetés mellett egyfajta önkifejezést is bele tudnak vinni a hozzájuk passzoló képek, videók megosztásába. Szóval jött az ötlet, és a Zuckerberg-birodalmon belül kialakítottak egy nagyjából 100 fős "youth teamet", azaz fiatalokra specializált munkacsoportot. Ezután elkezdtek dolgozni egy szimplán LOL névre hallgató, különálló alkalmazáson, ami a Facebook / Messenger rendszerét használva, de önálló felületen tud mémeket megosztani, vagy épp saját ötletek alapján átalakítani. A kiszivárgott infók alapján a LOL olyasmi próbált volna lenni, mint a népszerű 9GAG, de persze a poénokra és mémekre specializálódott redditezőket is szívesen átszippantotta volna.

A LOL ugyan még nem volt elérhető a nagyközönség számára, de egy főként középiskolásokból álló zárt tesztelő csapatot már felkértek arra, hogy véleményezzék az appot. Arról ugyan pontos adatok nem kerültek nyilvánosságra, mik voltak a tesztelői reakciók, de a szintén nagyjából száz fős bétateszter-csoport véleménye nem lehetett túl pozitív. A youth team tagjait ugyanis állítólag a múlt héten arról értesítette a Facebook vezetése, hogy a LOL fejlesztését teljesen le kell állítani, és ehelyett a gyerekeknek szánt üzenetküldő, a Messenger Kids pofozgatására kell áthelyezniük minden erőforrást.

Szóval egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a kisebb pöcögtetéseken, a jelenlegi Facebook és Messenger apró módosításain kívül nincs életképes terve arra a Facebooknak, hogyan marasztalja az elvándorló fiatalokat, és hogyan vonzza be a 13 évet, tehát az oldal használatának alsó korhatárát elérőket. Biztosan nem úgy, hogy pénzért gyűjti az adataikat, de ezek szerint az erőltetett vicceskedés se járható út.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.