Hirdetés

Kegyetlen irtásba kezdett Magyarországon a Facebook



|

A jelek szerint a közösségi oldal kissé erősebben suhogtatja a banhammert a környékünkön, Facebook és Instagram profilok is hullanak.

Hirdetés

Először az Index és a HVG írta meg olvasói reakciók alapján, hogy a Facebook mindenféle értesítés nélkül felhasználói fiókokat és oldalakat kezdett törölni. Ez egyrészt közvetlenül is észrevehető azok jelzései alapján, akik áldozatul estek az irtásnak, de többen megjegyezték azt is, hogy láthatóan megcsappant egyes magyar oldalak követőinek száma, ami szintén azt jelenti, hogy felhasználói fiókok tűnnek el egyik napról a másikra. A címben szereplő "kegyetlen" kitétel pedig annak köszönhető, hogy a jelek szerint egyáltalán nem csak trollokat és hamis felhasználókat vágtak ki.

Hirdetés

A HVG egyik olvasója például azt írta, június 17-én reggel még minden rendben volt, amikor viszont délben megpróbált belépni Facebookra, egy olyan üzenet fogadta, hogy a fiókját felfüggesztették, ugyanis "kiderítették, hogy nem jogosult használni a szolgáltatást". A rövid üzenetben annyi szerepel, hogy a Facebook működési szabályzatában mindent megtalál, és ha esetleg félreértés miatt lett kipöccintve, lépjen velük kapcsolatba.

A két portál mellett egyéb fórumokon is megszaporodtak a Facebook ámokfutására utaló jelek, a gyakorikerdesek.hu-n is több kérdés jelent meg az elmúlt másfél napban a dologgal kapcsolatban. Az eddigi jelek alapján ráadásul nem egyszerűen arról van szó, hogy megtévesztő fiókokra csapott volna le a közösségi oldal, vagy olyan felhasználókat büntetett, akik valamilyen tiltott tartalmat osztottak meg, a problémát jelzők közül többen hangsúlyozzák, hogy teljesen átlagos profiljuk volt mindenféle extremitástól mentes tevékenységgel, figyelmeztetést sem kaptak soha. Csupán annyit vettek észre, hogy egyik pillanatról a másikra kizárta őket az oldal, és nem technikai hiba történt, hanem a fiókjuk szűnt meg.

Az érintetteket a Messenger sem engedi be, és többen jelezték, hogy a Facebook fiók mellett az Instagram is letiltotta őket. A Facebook egyelőre semmilyen hivatalos bejelentést nem tett, és a magyar média kérdéseire sem reagált. A hírek elolvasása után dörekt nyomozásba kezdtünk, hogy nemzetközi jelenségről van-e szó, de egyelőre semmilyen tech és egyéb médiafelületen nem találtunk az elmúlt 1-2 napra vonatkozó hasonló információt, ezért simán lehet, hogy tényleg csak magyar felhasználókra (egyesek véleménye szerint magyar IP címekről érkezőkre) vadászik a közösségi szolgáltatás.

Közületek érint valakit a probléma, vagy tapasztaltatok gondokat ismerősöknél? Ha bármilyen infótok, saját "élményetek" van, osszátok meg velünk kommentben, hátha kiderül valami. A cikk első megjelenése után egyébként megnéztük, hol lehet próbálkozni a törölt fiókok visszaállításával, kattintsatok ide a tippekért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.