Hirdetés

Hölgyeim és uraim, íme a Facebook új neve



|

Mark Zuckerberg cége mostantól Nemecsek Ernő antitézise. Persze nem csak a beragadt Caps Lock a lényeg a változásban.

Hirdetés

A Facebook logóját mostanában csukott szemmel is látja mindenki, annyira megszoktuk már a csupa kisbetűs, kék alapon fehér karaktereket. Nemsokára azonban valami megváltozik, az új embléma ráadásul fontos jelentést is hordoz.

Hirdetés

A váltás oka leginkább az, hogy a Facebook ellen egyre többen szólalnak fel azért, mert szerintük a sokféle kiegészítő szolgáltatás felvásárlásával egyre átláthatatlanabb és szövevényesebb "birodalmat" építenek. Ezért Zuckerbergék egyértelműsíteni szeretnék, hogy a Facebook afféle ernyő szerepét tölti be, amely alatt az alapszolgáltatásként megismert közösségi oldal mellett egy csomó egyéb is megfér, amelyek ugyan külön entitásként működnek, de hozzájuk kötődnek.

A legegyszerűbb, ha megmutatjuk a Facebook által közzétett animációt, amely mindent megmagyaráz, íme:

Az első, ami feltűnhet, hogy a szó alakja többé nem Nemecsek Ernő, pontosabban "nemecsek ernő csupa kisbetűvel", bár azért nem kell teljesen megszokni a FACEBOOK formát. Ez a szókép ugyanis csak a cég nevének új írásmódja lesz, a közösségi oldalon megmarad a kisbetűs logo. Viszont a Zuckerberg-istállóhoz tartozó többi versenyző kap egy "from FACEBOOK" kitételt a név után az új logóval, így az Instagram, a Messenger, a WhatsApp és az Oculus mellett is megjelenik a hovatartozást egyértelműsítő kiegészítés, és itt mindig a nagybetűs verzió, mert ugye ezek mind a FACEBOOK, mint cég, és nem a facebook, mint app részei. Teccikérteni?

Az ilyesféle átalakítások nem számítanak ritkának, bár sokszor teljes cégjogi átalakítással is együtt járnak, ilyen volt például a Google feldarabolása, amelyből létrejött az Alphabet Inc. nevű ernyővállalat, és ennek része a Google mellett jó pár egyéb cég (Calico, DeepMind, GV, CapitalG, X, Google Fiber, Jigsaw, Loon, Makani, Sidewalk Labs, Verily, Waymo, valamint a Wing). Annak idején, még az ezredforduló környékén a Microsoftot is igyekeztek egy kemény trösztellenes pereskedés során hasonlóra késztetni, de végül ők más módon bújtak ki ez alól.

Azt persze nem kell várni, hogy ettől bármi is változna a Facebook háza táján, a logók változásával semmilyen egyéb átalakítás nem jár, ez leginkább a különféle törvényhozási szervek megnyugtatására szolgáló intézkedés, bár a hivatalos blogbejegyzés úgy fogalmazott, hogy minderre azért volt szükség, hogy a felhasználók jobban meg tudják különböztetni a cég által kínált különféle szolgáltatásokat. Mert eddig simán kevertük az Oculust a Messengerrel, ugyebár.

Szavazz: neked tetszik az átalakítás?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.