Hirdetés

Küldj magadról pucér fotót - kéri a Facebook

|

Bárhogy is néztünk utána a dolognak, ez tényleg nem kamu. A közösségi oldal a bosszúpornó ellen harcolna így, bár ettől még nagyon furcsa ez az egész.

Hirdetés

A Facebook általában úgy teszteli az új funkcióit, hogy egy adott területen elindítja élesben, aztán megnézi, hogy működik. Aztán megteszi a szükséges változtatásokat, és végül mehet ki az újítás az egész világra. Most viszont Ausztráliában egy olyan tesztet indított a közösségi oldal, amit valószínűleg elsőre (sőt másodikra, és talán sokadikra is) kamunak, hoaxnak, viccnek, vagy épp ügyes hackertrükknek gondolhat bárki.

Hirdetés

A Facebook ugyanis fel szeretné venni a harcot a bosszúpornó néven ismert jelenség ellen. Ez ugyebár azt takarja, hogy az internetre előszeretettel töltögetik fel egyesek a régi barátnőikről, barátaikról, futó és tartósabb kapcsolataikról készült meztelen fotókat és erotikus videóikat - legtöbbször a szakítás vagy megcsalás miatti sértettségből, bosszúból. Ez ellen egyelőre nem sikerült valóban hatékony védelmet kitalálni azon kívül, hogy a sértett felek utólag próbálják eltüntetni vagy a szolgáltatókkal töröltetni a róluk készült felvételeket.

Az ausztrál tesztüzem azonban egy meglepő megoldással kísérletezik. Az ausztrál ABC hírügynökség szerint a közösségi oldal üzenetekben kéri a felhasználóit, hogy

Hirdetés

mielőtt valakinek meztelen képet küldenének magukról, először küldjék el a Facebooknak.

Igen, tényleg. Persze nem azért, hogy ezeket az alkalmazottak nézegessék, hanem azért, hogy az adott kép később ne kerülhessen ki az oldalra, mert már feltöltése pillanatában felismeri és letiltja a mesterséges intelligencia.

Mennyire bízol a Facebookban?

A dolog úgy működik, hogy a képet Messengeren kell elküldeni (akár úgy, hogy saját magunknak küldjük), majd bejelöljük, mint "közlésre nem alkalmazható intim felvétel". Ezt a rendszer érzékeli, és a képről készít egy digitális ujjlenyomatot - tehát magát a képet nem tartja meg, hanem felépít egy olyan egyedi azonosítót, amely alapján a kép bármilyen későbbi feltöltésénél fel tudja ismerni azt. Tehát ha akár egy nap, akár évek múlva valaki ugyanezt a felvételt megosztaná vagy elküldené Facebookon illetve Instagramon, a szoftver azonnal megjelöli és letiltja.

Hirdetés

A módszer valóban működhet, de más kérdés, milyen óriási bizalommal kell lennünk a Facebook felé, hiszen ugyan a közösségi oldal ezáltal megvéd minket mindenki mástól, de az "adott szaván" kívül nincs biztosíték arra, hogy az ottani munkatársak tényleg semmilyen módon nem férhetnek a képekhez. Ráadásul a Vice Motherboard kérdésére válaszoló Lesley Carhart, aki digitális helyszínelőként dolgozik, elmondta: az odáig rendben van, hogy a Facebook nem tartja meg az eredeti képet, de attól még az eljut a gépeikig, ahol a digitális ujjlenyomat elkészültéig igenis tárolni kell. Bármilyen rövid ideig vannak a képek a Facebook szerverein, és bármilyen szofisztikáltan is próbálják ezeket törölni később, a szakértő szerint fennáll a lehetősége annak, hogy ezeket ügyes hackerek, a fotókkal visszaélni próbáló trükközők igenis vissza tudják nyerni.

Kíváncsiak vagyunk a tesztüzem tapasztalataira, főként arra, vajon a felhasználók hány százaléka küld valóban másolatot a meztelen fotóiról a Facebooknak, mielőtt azokat átküldené a célszemélynek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.