Hirdetés

Egyre jobbak a Facebook fizetős hibakeresői

|

Évről évre több kártevőt, biztonsági veszélyforrást és trükköző appot szűrnek ki az önkéntesek, akiknek a Facebook örömmel fizet a megtalált esetekért.

Hirdetés

Bármit is tesz a Facebook a szolgáltatásai és rendszerei biztonsága érdekében, most már valószínűleg folyamatosan rajta marad a szégyenbélyeg, amit a Cambridge Analytica botrány és az utána következő további adatszivárgások és egyéb esetek stempliztek rá. De legalább jó tudni, hogy van egy jó adag olyan intézkedés a közösségi oldal háza táján, ami igyekszik megakadályozni az újabb adatszivárgásokat és hackeléseket. Ilyen például a a Facebook által minden évben meghirdetett "fejvadász" akció, amelyben azok, akik valóban komoly sétülékenységet, hibát vagy egyéb rizikófaktort azonosítanak, komoly pénzjutalomban részesülnek.

Hirdetés

A Facebook szerint 2019 volt az eddigi legsikeresebb év az említett fejvadászat tekintetében, minden eddiginél több esetet derítettek fel az önjelölt hibakeresők. A tavalyi évben összesen 2,2 millió dollárt osztott így szét a Zuckerberg-művek a több mint 60 országból kutakodó önkénteseknek, ami hatalmas emelkedés a 2018-as 1,1 millióhoz képest. A tavalyi legnagyobb, egy összegű jutalom 65 000 dollár, tehát több mint 20 millió forint volt.

2019-ben nagyjából 15 000 hibajelentés érkezett a Facebookhoz, ezek közül a komolyság, az aktualitás, a valószerűség és egyéb faktorok ellenőrzése után 1300-at találtak valóban hasznosnak (ez szintén növekvő tendenciát mutat, a 2018-ban elfogadott jelentések száma 700 környékén állt meg). Már csak a lehetséges összegek miatt is érdemes nekiállni és keresztül-kasul vizsgálni a közösségi oldal különféle rendszereit és moduljait, de az is beleszámít a tevékenységbe, ha a Facebookkal együttműködő külső oldalakon valamint appokban talál bárki valami olyan hibát vagy sebezhetőséget, amely közvetlenül érinti a Facebook működését, vagy a felhasználók személyes adatait.

A szakértők szerint pont ez az egyik legnépszerűbb adathalászati próbálkozás manapság: hackerek a Facebookhoz kapcsolódó appok fejlesztőkészleteiben próbálnak különféle kártékony kódokat és kiskapukat elrejteni, amelyek aztán lehetővé teszik azt, hogy az ezeket futtató felhasználók a tudtukon kívül beengedjenek illetékteleneket is a saját fiókjuk adatai közé.

A Facebook fejvadász-módszere nem egyedi, több tech-cég él hasonlóval a Microsofttól az Apple-ig. Ha valakinek rengeteg szabadideje van és jól kiismeri magát a szükséges rendszerekben, érdemes körülnéznie, milyen cégeknél, szoftvereknél és szolgáltatásoknál van lehetőség pénzjutalom fejében hibákat keresgélni. Meg aztán, a pénz mellett tényleg sokaknak segíthetsz is azzal, ha találsz valamit.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.