Hirdetés

Egyre jobbak a Facebook fizetős hibakeresői



|

Évről évre több kártevőt, biztonsági veszélyforrást és trükköző appot szűrnek ki az önkéntesek, akiknek a Facebook örömmel fizet a megtalált esetekért.

Hirdetés

Bármit is tesz a Facebook a szolgáltatásai és rendszerei biztonsága érdekében, most már valószínűleg folyamatosan rajta marad a szégyenbélyeg, amit a Cambridge Analytica botrány és az utána következő további adatszivárgások és egyéb esetek stempliztek rá. De legalább jó tudni, hogy van egy jó adag olyan intézkedés a közösségi oldal háza táján, ami igyekszik megakadályozni az újabb adatszivárgásokat és hackeléseket. Ilyen például a a Facebook által minden évben meghirdetett "fejvadász" akció, amelyben azok, akik valóban komoly sétülékenységet, hibát vagy egyéb rizikófaktort azonosítanak, komoly pénzjutalomban részesülnek.

Hirdetés

A Facebook szerint 2019 volt az eddigi legsikeresebb év az említett fejvadászat tekintetében, minden eddiginél több esetet derítettek fel az önjelölt hibakeresők. A tavalyi évben összesen 2,2 millió dollárt osztott így szét a Zuckerberg-művek a több mint 60 országból kutakodó önkénteseknek, ami hatalmas emelkedés a 2018-as 1,1 millióhoz képest. A tavalyi legnagyobb, egy összegű jutalom 65 000 dollár, tehát több mint 20 millió forint volt.

2019-ben nagyjából 15 000 hibajelentés érkezett a Facebookhoz, ezek közül a komolyság, az aktualitás, a valószerűség és egyéb faktorok ellenőrzése után 1300-at találtak valóban hasznosnak (ez szintén növekvő tendenciát mutat, a 2018-ban elfogadott jelentések száma 700 környékén állt meg). Már csak a lehetséges összegek miatt is érdemes nekiállni és keresztül-kasul vizsgálni a közösségi oldal különféle rendszereit és moduljait, de az is beleszámít a tevékenységbe, ha a Facebookkal együttműködő külső oldalakon valamint appokban talál bárki valami olyan hibát vagy sebezhetőséget, amely közvetlenül érinti a Facebook működését, vagy a felhasználók személyes adatait.

A szakértők szerint pont ez az egyik legnépszerűbb adathalászati próbálkozás manapság: hackerek a Facebookhoz kapcsolódó appok fejlesztőkészleteiben próbálnak különféle kártékony kódokat és kiskapukat elrejteni, amelyek aztán lehetővé teszik azt, hogy az ezeket futtató felhasználók a tudtukon kívül beengedjenek illetékteleneket is a saját fiókjuk adatai közé.

A Facebook fejvadász-módszere nem egyedi, több tech-cég él hasonlóval a Microsofttól az Apple-ig. Ha valakinek rengeteg szabadideje van és jól kiismeri magát a szükséges rendszerekben, érdemes körülnéznie, milyen cégeknél, szoftvereknél és szolgáltatásoknál van lehetőség pénzjutalom fejében hibákat keresgélni. Meg aztán, a pénz mellett tényleg sokaknak segíthetsz is azzal, ha találsz valamit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.