Hirdetés

A Facebook lecsap a rasszistákra és fehér fajvédőkre



|

A fehér felsőbbrendűséggel és nacionalizmussal kapcsolatos eszmék terjesztőire vadászik a Facebook és az Instagram új algoritmusa, de az ilyesmire keresőket is igyekszik jó útra terelni.

Hirdetés

Az, hogy a médiában és a politikában milyen szinten terjed a nacionalizmus és az idegengyűlölet, minden bizonnyal más forrásokból már látható. Az, hogy ennek valahogy gátat lehessen szabni, a politika és az újságírás feladata. Viszont emellett van még egy terület, ahol egyre jobban elharapózott a kirekesztés, a faji előítéletek és a gyűlöletbeszéd, ez pedig a közösségi média, amit alapértelmezetten nem szabályoz senki. Épp ezért a Facebook most bekeményített, jó ideje vártunk már hasonlóra. Persze jó kérdés, mennyire lesz hatékony a dolog, és visszaüt-e a közösségi oldalra.

Hirdetés

A mostani szigorítást Mark Zuckerberg jóváhagyásával az igazgatóságban helyet foglaló Sheryl Sandberg dolgozta ki, aki segítségül hívott akadémikusokat, polgárjogi szervezeteket és aktivistákat is. A céljuk a rasszizmus, gyűlöletkeltés, nacionalizmus háromszögön belül főként a fehér fajvédő elméletek, fehér felsőbbrendűséget hirdető tartalmak kiirtása volt, és a módszer kifejezetten frappáns lett.

Ha ugyanis valaki ilyen jellegű tartalmakat keres (például heil hitler, white power és egyéb "népszerű" kifejezésekkel), azt egy olyan találati oldalra viszi az oldal, ahol egyrészt jelzik, hogy a keresett tartalom veszélyes és káros tartalmakra mutatna, majd pedig egy olyan hivatkozás bukkan fel, amely egy Life After Hate nevű szervezet oldalára mutat. Ők egy egykori fajgyűlölőkből, neonácikból és egyéb extremistákból álló szervezet, akik azóta rájöttek néhai elméleteik hibáira és a gyűlölet helyett az elfogadásért, toleranciáért kampányolnak.

Nem könnyű eset

Persze jó kérdés, mennyire lehet sikeres a mostani akció, és itt nem feltétlenül arra gondolok, hányan gondolják majd úgy, hogy a gyűlöletbeszéd és faji megkülönböztetés elleni harc nem más, mint cenzúra. Inkább az a kérdés, hogyan tudja az irányított algoritmus helyesen kiválasztani a valóban fajvédő, nacionalista és egyéb módon szélsőséges tartalmakat. Jó példa erre a baszk szeparatista mozgalom, vagy az elmúlt években nagyobb nyilvánopsságot kapott katalán elszakadási törekvések - ez is egyfajta nacionalizmus, hiszen kisebbségben élő népcsoportok küzdenek itt azért, hogy saját országuk vagy erősebb önrendelkezésük legyen. És ha globális szinten nézzük, ott az évszázados üldözés alatt álló kurdok vagy a mianmari rohingyák esete, akik szintén mindenféle túlzó elméletek nélkül, jogosan írhatnak nacionalizmussal összekeverhető témákról.

Másrészt a Facebookot profin használók eddig könnyen megoldották azt, hogy megkerüljék a közösségi szolgáltatások védelmét, így történhetett meg például, hogy az új-zélandi tömegmészárlást is élőben tudta közvetíteni a fiatal terrorista.

A fenti problémák megoldására azt ígéri a Facebook, hogy az algoritmust gépi tanulással ellátott mesterséges intelligencia segíti, amely a kezdeti esetleges "félrediagnosztizálások" bejelentéséből folyamatosan okosodik és egy idő után már nagy hatékonysággal különíti el a valóban káros tartalmakat az ártalmatlanoktól.

Közösségi kötéltánc

Sokan azért bírálják Zuckerberget és társait, mert szerintük mindig az utolsó, sőt néha az utolsó utáni pillanatban hoz meg biztonsági és morális döntéseket a Facebookkal kapcsolatban. Így történt ez a tavalyi adatszivárgási ügy kapcsán is, és a gyűlöletbeszéd kezelésének igénye sem pár napos probléma. A kritikusok szerint a Facebook annyira függ a hirdetőktől és a befektetőktől, hogy a lehető legtovább kitolja minden szigorítás vagy egyéb "felülről jövő" akció bevezetését. A jelenlegi, 2,7 milliárdos aktív felhasználószám ugyanis a jelek szerint az eddigi növekedést követően stagnálni kezdett, sőt már érezhető elvándorlás is megindult.

Márpoedig minden szigorítás alapvetően további elvándorlást generál, hiszen az így ellehetetlenített felhasználók inkább más szolgáltatásokra költöznek. Ugyancsak rizikós a mesterséges intelligencia alapján meghatározott automatikus algoritmusok használata - ezt a Tumblr nemrég bevezetett "pornószűrője" kapcsán láthattuk, ami ugyan durván elkezdte irtani a felnőtt tartalmakat, de a túlzottan érzékenyre állított automatizmus teljesen ártalmatlan posztok, képek és videók ezreit is eltávolítja mind a mai napig.

Az nem kérdéses, hogy a Facebooknál (és az alá tartozó Instagramnál) nagyon is ideje volt már egy ilyesfajta szűrőnek. Azt még nem tudni, pontosan mikortól lesz aktív az új rendszer, a globális hatása mindenesetre majd csak később lesz lemérhető. A szándék jó, és remélhetőleg a megvalósítás is az lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.