Hirdetés

A koronavírus miatt a WHO ingyen hirdethet Facebookon



|

A közösségi oldal ezzel szorítaná vissza a járvánnyal kapcsolatos álhírek és megtévesztő információk terjedését.

Hirdetés

Ahogy azt a szakértők is folyamatosan hangoztatják, a koronavírussal kapcsolatban az egyik legveszélyesebb körülmény a sokféle álhír burjánzása, ezek ugyanis sokszor konkrét károkat okoznak és veszélyt jelentenek. A közösségi oldalakon ráadásul aztán tényleg boldog-boldogtalan elindíthat olyan valósnak tűnő posztokat, amelyek például azt ígérik, a kisüsti pálinka garantáltan elpusztítja a kórokozót, vagy arról szólnak, hogy a fekete hajú, 170 centinél alacsonyabb férfiak nagyobb veszélyben vannak, mint a szőke, magas nők. Ugyanígy hátrányos lehet, ha mindenféle fabrikált tanácsadásoknak hiszünk azzal kapcsolatban, hová érdemes és hová nem jó utazni, és milyen extra óvintézkedéseket kell tenni (amelyeknek persze az égvilágon semmi alapja).

Hirdetés

A Facebook most bejelentette, hogy pont az ilyen jellegű fals információk visszaszorítása érdekében az Egészségügyi Világszervezet a járvány idejére ingyenes hirdetési lehetőséget kap a szolgáltatásban, plusz egy sor olyan könnyítést, amellyel a WHO-tól származó, minden szinten hiteles információ jut el elsőként a felhasználókhoz.

Ilyen például az a funkció, hogy amennyiben valaki a koronavírusra keres a Facebook keresőjében, minden más tartalom fölött a WHO által hitelesített információs hivatkozást talál, ami a tartózkodási helyének megfelelő legfőbb tájékoztató szervhez irányít (mivel a cikket Bécsben írom, az alábbi screenshot az osztrák szociális minisztérium aloldalára visz, de Magyarországon ez esélyesen egy helyi szervezet).

Emellett a Facebook oldalsó sávjaiban, illetve a mobilapp szövegközi hirdetéseiben is ingyenesen jelennek meg a WHO legfrissebb információi a vírus terjedéséről, az aktuális védekezési információkról, valamint a helyspecifikus tudnivalókról. Sürgős hírek esetén akár a normál hírfolyamban is felbukkanhatnak a WHO posztjai. Ezeket egyébként a Facebook stábja segít átültetni más nyelvekre is, hogy minél többen azon a nyelven láthassák a fontos információkat, amilyet beállítottak maguknak az oldalon.

A Facebook egyébként azt is vizsgálja, milyen más szervezetek munkáját könnyítheti meg hasonló engedményekkel, így már tárgyalnak az amerikai járványügyi hivatal vagy a UNESCO képviselőivel és egyéb szereplőkkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.