Hirdetés

Fájó hiányosságokat pótol és az energiával is spórol a megújult Firefox



|

Megjelent a Firefox legújabb verziója, amely üdvözlendő extrákat is hoz a bugfixek mellett.

Hirdetés

A böngészős piac meglehetősen egyoldalúnak mondható, hiszen a Google Chrome 65% feletti részesedéssel dominálja a területet, a legnépszerűbb alternatívának számító Microsoft Edge pedig szintén ugyanazt a Chromium-motort használja, számos más szoftverrel (pl. Opera, Vivaldi) egyetemben.

Itt jön képbe a Mozilla, amely ugyan már csak 3%-nyi jelenléttel bír, viszont teljesen saját motorra épül, és továbbra is szorgosan fejlesztik. Nemrég megjelent a böngésző legújabb, 108-as verziója, amely két fájóan hiányzó extrát is hozott.

Hirdetés

Az egyik, hogy végre Androidon is letölthetjük a weboldalakat PDF-ként, ez ugyanis eddig csak a szoftver asztali kiadásában volt lehetséges. A weblapok elmentéséhez csak nyomjuk meg a "…" gombot az eszköztáron, majd a megosztási almenüből válasszuk ki a mentés PDF-ként lehetőséget.

További hasznos újítás, hogy mostantól akár egyszerre is megnyithatjuk az egy mappába rendezett könyvjelzőket, ami például akkor jöhet kapóra, ha egy korábban felfüggesztett netes munkamenetet szeretnénk folytatni. A funkció eléréséhez a mappa melletti "…" gombra kell nyomnunk, majd a felugró lehetőségek közül kiválasztani az összes könyvjelző megnyitását.

Ami pedig az asztali változatot illeti, a Firefox 108 Windows 11-es kiadása energiatakarékosabbá tette a böngészőt azzal, hogy a háttérben tartott lapok egy úgynevezett hatékonysági üzemmódban futnak. Ha pedig további erőforrásokat szeretnénk felszabadítani, a Shift + Esc billentyűkombinációval előcsalhatjuk a folyamatmenedzsert, amely megmutatja az egyes folyamatok fogyasztását.

Az asztali Firefox 108 újdonságainak és hibajavításainak listáját ide kattintva böngészheted, az androidos kiadásról pedig ezen az oldalon tudsz tájékozódni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.