Hirdetés

Fákból kivont anyag teheti környezetkímélőbbé a jövő akkumulátorait



|

Biztató eredményekkel szolgál egy friss kutatás.

Hirdetés

Az elektromos autók terjedésével egyre nagyobb figyelem jut a jövő akkumulátorainak is, hiszen az új technológiák nagyban meghatározzák, hogy mire lesznek képesek a robbanómotorok után következő éra járművei.

A fejlesztések egyik fő iránya a szilárdtestes akkuké, melyek többszörösen múlhatják felül a hagyományos, lítium-ionos telepek energiakapacitását, méghozzá környezetkárosító és tűzveszélyes, illékony anyagok nélkül.

Hirdetés

Ezeket tehetik még "zöldebbé" a Brown Egyetem tudósai, akik egy különleges anyaggal forradalmasítanák a koncepciót. A szilárd elektrolitként használható matéria a rezet kombinálja cellulóz-alapú polimercsövekkel, melyek alkotóelemeit a fákból vonják ki.

Ezek a polimercsövek olyan vékonyak és rugalmasak, mint egy papírlap, így a gyártás során is könnyebb velük dolgozni, míg ionvezetőként a vastagabb anyagokkal megegyező hatékonyságot mutatnak.

"A lítium-ionok ebben a szerves, szilárd elektrolitban olyan mechanizmusokon keresztül mozognak, amelyeket általában a szervetlen kerámiákban találunk, lehetővé téve a rekordmagas vezetőképességet. A természet adta anyagok felhasználása csökkenteni fogja az akkumulátorgyártás ökológia lábnyomát."

- nyilatkozta Yue  Qi, a Brown Egyetem mérnöki karának professzora. Az új anyagot megalkotó tudósok a Nature folyóiratban számoltak be a technológiáról, tanulmányuk ide kattintva (9 dollárért) olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.