Hirdetés

Fél éven át tolta az álhíreket a Facebook algoritmusa egy súlyos hiba miatt



|

Kiszűrés helyett extra nézettséget adott az álhíreknek a Facebook rangsoroló algoritmusa, hónapokig nem tudták kijavítani a hibát.

Hirdetés

Közel 3 milliárd aktív felhasználójával a Facebook komoly véleményformáló erő, így aztán a média és az állami szervek is árgus szemekkel figyelik, hogy miként válogatja az emberekhez eljutó információkat.

Különösen igaz ez a 2016-os amerikai elnökválasztás óta, amikor is bebizonyosodott, hogy Oroszország részben a Facebookon terjesztett álhírekkel igyekezett elősegíteni a számára kedvezőbb jelölt, Donald Trump győzelmét. Ezért is kínos az üzemeltető Metának a The Verge nemrég megjelent cikke, amely arról árulkodik, hogy egy hiba miatt a Facebook algoritmusa korábban fél éven át aktívan népszerűsítette az álhíreket.

Hirdetés

A portál által megszerzett belsős információkon alapuló beszámoló szerint a hiba 2020 októberében jelentkezett, amikor is a felhasználók üzenőfalán hirtelen megnőtt a félrevezető posztok aránya. A mérnökök felfedezték, hogy az anyagok rangsorolásáért felelős algoritmus állt az anomália mögött, amely a tényellenőrzéseken megbukott álhírek háttérbe szorítása helyett globálisan akár 30%-os plusz nézettséget is adott az ilyen bejegyzéseknek.

A hiba olyan súlyos volt, hogy fél éven át nem sikerült kijavítani, így egészen 2021 márciusáig a Facebook hathatós segítségével terjedhettek az álhírek a platformon. A Meta szóvivője megerősítette a The Verge értesülését, ám a vállalat azt állítja, hogy az algoritmus megtévelyedése nem gyakorolt jelentős, hosszú távú hatást a mérési eredményekre.

A lap egy szakértőt is megszólaltatott a témában, aki szerint a Facebookhoz hasonló befolyással bíró platformok esetében fontos lenne egy olyan rendszer kialakítása, amely fokozza az átláthatóságot és a felelősségre vonhatóságot, hogy a cégeknek külső segítségük is legyen a hasonló hibák minél gyorsabb elhárításában. Nem valószínű azonban, hogy bármelyik közösségi oldal is bepillantást engedjen a féltve őrzött algoritmusaiba, hacsak a törvény nem kényszeríti őket rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.