Hirdetés

Fél évre felfüggesztenék minden mesterséges intelligencia fejlesztését a tech-vezérek



|

Több száz, a technológiai iparban dolgozó vezető, köztük Elon Musk is aláírta az MI-fejlesztéseket jegelő nyílt levelet.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben-hónapokban elképesztően felpörgött a mesterséges intelligenciákkal (MI) kapcsolatos párbeszéd, ahogy egyre többen ismerkednek meg a technológiával. A jelenleg legnépszerűbb, MI-alapú chatbot, a ChatGPT már a mainstream médiában is gyakori téma, különösen ahogy egyre komolyabb, esetenként már-már ijesztő képességeket kap és persze ahogy súlyos hibákat is elkövet.

Ahogy az emberiség egyre többet tanul meg a technológiáról, úgy gyarapodik azok száma is, akik kongatják a vészharangot és a MI különféle veszélyeire figyelmeztetnek. Köztük van például a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezetője is, aki szerint a fejlesztésük a társadalomra is veszélyes lehet.

Hirdetés

Most pedig a TechCrunch számolt be róla, hogy több mint 1100, a technológiai iparban otthonosan mozgó szakember, többek között Elon Musk, vagy az Apple társalapítója, Steve Wozniak is aláírta azt a nyílt levelet, amely felszólítja a világ összes, mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó cégét és laboratóriumát, hogy legalább 6 hónapra állítsák le a ChatGPT működését is lehetővé tévő GPT-4 nyelvi modellnél erősebb MI-rendszerek fejlesztését.

"A kortárs MI-rendszerek már az emberekkel versenyeznek az általános tevékenységeket tekintve, ezért fel kell tegyük magunnak a kérdést: akarjuk, hogy a gépek propagandával és valótlanságokkal árasszák el az információs csatornáinkat? Feltétlenül automatizálnunk kell minden munkát, azokat is, amelyeket örömmel végzünk? Olyan, nem emberi elméket akarunk fejleszteni, amelyek idővel felülmúlhatnak bennünket és a helyünkre léphetnek? Kockáztatni szeretnénk a civilizációnk feletti irányítást? Az efféle döntéseket nem a senki által meg nem válaszott technológiai vezetőkre kellene hárítani. Az erős MI-rendszereket csak akkor szabad tovább fejleszteni, ha biztosak vagyunk benne, hogy a hatásaik pozitívak lesznek, a kockázataikat pedig képesek leszünk kezelni"

- áll a nyílt levélben.

Az írás arra is figyelmeztet, hogy jelenleg nincs meg a szükséges tervezés és felügyelet, ami ezt garnatálná, ehelyett a névtelen MI-fejlesztők egyre durvuló fejlesztési versenybe kezdtek és egyre komolyabb képességű digitális agyakat eresztenek rá a világra, amelyeket még ők maguk sem értenek teljesen, így nem is tudják előre jelezni, hogy mit cselekedhetnek, illetve nem is képesek megbízhatóan irányítani ezeket a rendszereket.

A levél aláírói - akik között akad több MI-szakértő, de a Meta és a Google szakemberei is  - szerint a hathónapos szünetnek nyilvánosnak és átláhatónak kell lennie, amelybe a világ kormányainak is be kellene lépnie, és meghirdetni egyfajta moratóriumot.

Az OpenAI korábban említett, a ChatGPT-t a társadalomra veszélyesnek tartó vezetője egyébként nem írta alá a nyílt levelet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.