Hirdetés

Felejtetted már el egy dal címét? Örülni fogsz a YouTube újdonságának



|

Hasznos zenei funkcióval bővítheti a YouTube-ot a Google.

Hirdetés

A YouTube-ot ugyan elsősorban videómegosztóként szokás azonosítani, ám a Google szárnyai alá tartozó szolgáltatás zenei szempontból is erős játékos, hiszen dalok millióit találhatjuk meg rajta, köztük számos olyan tétellel, amelyek nincsenek ott a Spotify, az Apple Music vagy más streaming platformok kínálatában.

Néhány éve épp ezért jött létre a YouTube Premium részeként, vagy akár önálló előfizetésként is elérhető YouTube Music szolgáltatás, most pedig egy újabb zenei funkcióval bővülhet a platform eszköztára.

Hirdetés

A Google ugyanis a YouTube támogatási oldalán közölte, hogy augusztus 22-ével tesztelni kezdte a dúdolás-alapú keresést az androidos alkalmazásban: ha kíváncsiak vagyunk egy dal címére, elég három másodpercig tornáztatnunk a hangszálainkat, és a rendszer megpróbálja felkutatni nekünk a kívánt szerzeményt a dallama alapján. Amennyiben sikerrel jár az azonosítás, normál videós és YouTube Shorts feltöltések (az utóbbi a TikTok youtube-os másolata) között válogathatunk a találati listán.

A funkció akár mikrofonos felvételekkel is működik majd, így aki nem szeretne dudorászni, az egy minimum 3 másodperces rögzített hanganyaggal is zöld ágra vergődhet. Maga a dúdolós felismerés csupán a YouTube-on számít új attrakciónak, hiszen több szolgáltatásban is elérhető (pl. Shazam, SoundCloud), illetve 2020 óta a Google Asszisztens is támogatja.

A videómegosztót illetően viszont egyelőre csak egy szűk, kiválasztott kör vethette rá magát a lehetőségre, a projekt kísérleti jellegéből adódóan pedig nem garantált, hogy nyilvánosan is elrajtol a funkció. A YouTube mindenesetre más újdonságokat is tesztel, köztük az úgynevezett Channel Shelffel, amely egy "polcra" helyezi az ugyanazon tartalomkészítők által rövid időn belül feltöltött videókat, így azok könnyebben áttekinthetők lesznek a feliratkozók számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.