Hirdetés

Felfüggesztik a Szojuz rakéták kilövéseit a szankciók miatt



|

A Roscosmos bejelentette, hogy az Oroszországra kivetett szankciók következtében el kell halasztaniuk a korábban betervezett rakétakilövéseket.

Hirdetés

Hosszú ideje fokozódó politikai feszültséget követően néhány nappal ezelőtt megtörtént, amitől sokan tartottak és valóban kitört az orosz-ukrán háború, amelyre számos állam rögtön komoly szankciókkal reagált a támadást elindító Oroszországgal szemben. Ezek hosszabb távon valószínűleg komolyan érinteni fogják az orosz gazdaság egyes részeit, de egy szervezet már biztos van, amely rövid távon is rosszul járt a korlátozásokkal, ez pedig nem más, mint az ország legfőbb űrügynöksége, a Roscosmos.

Hirdetés

Az ügynökség nemrég hivatalosan bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztik a Szojuz rakéták fellövését Francia Guyanában (ez Franciaország területe, ami Dél-Amerikában található, de jogilag így is az Európai Unióhoz tartozik). Ahogy a hivatalos közleményben kifejtik, hamarosan minden alkalmazottjukat visszahívják:

"A Roscosmos felfüggeszti az együttműködést az európai partnereivel és visszarendeli a személyzetét, beleértve a rakétaindításokért felelős csapatot is."

Ennek ugye azért van jelentősége, mert az Arianespace nevű európai cég ezeket a rakétákat használja arra, hogy szatelliteket juttasson az űrbe, de a kilövések felfüggesztése bizonyára lelassítja majd a menetrendet és problémákat okozhat azokban a szolgáltatásokban, amelyek ezekre épülnek. Thierry Breton, európai biztos kiadott ezzel kapcsolatban egy közleményt, amelyben mindenkit igyekszik megnyugtatni, hogy senkit nem fog negatívan érinteni a változás:

"Megerősíthetem, hogy ennek a döntésnek nem lesznek következményei a Galileo és Copernicus szolgáltatások minőségére nézve, valamint nem fogja kockáztatni ezeknek az infrastruktúráknak a további fejlesztését."

A szankció nem csak az ügynökség gazdaságilag fontos tevékenységeit érinti, ugyanis nemrég nemrég úgy döntöttek, hogy kizárják az Egyesült Államokat a Vénusz felfedezésére irányuló projektjükből, a csoportot vezető Dimitrij Rogozin pedig kijelentette, hogy ezek a szankciók bizonyára rossz hatással lesznek a NASA-val ápolt kapcsolatukra is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.