Hirdetés

Felgyorsult a Föld forgása az elmúlt két évben, de nem tudni, miért



|

A tudósok egyelőre nem tudják, mi lehet a jelenség oka.

Hirdetés

A legfrissebb kutatások alapján az elmúlt két évben felgyorsult a Föld forgásának sebessége, idén pedig az atomórák mérései szerint a bolygó a minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre.

A változó forgási sebesség okai egyelőre nem ismertek, a tudósok egy csoportja szerint olvasó jégsapkák, az olvadt mag időszakos elmozdulása, illetve akár a szeizmikus aktivitás is állhat a háttérben.

A TimeandDate értesülései alapján 2020-ban jegyezték az atomórák 1960-as évekbeli bevezetése óta a 28 legrövidebb napot a Földön, 2022-ben pedig június 29-én született meg a rekord. Aznap a 24 teljes óránál 1,59 ezredmásodperccel rövidebb volt, de július 26-án újabb rekordot jegyeztek - ekkor 1,50 ezredmásodperccel volt gyorsabb a bolygó fordulata.

Hirdetés

Nyilvánvaló, hogy az átlagemberek számára nincs jelentősége ilyen kis eltéréseknek, viszont az atomórák és az informatikai rendszerek és a műholdak is érzékenyek a változásokra. A Föld forgásának sebességbeli változását a szökőmásodperccel korrigálják a szakemberek 1970 óta, de a több nagyvállalat vezetői szerint érdemes lenne kivezetni a rendszert. A világ időmérő hatóságai 1972 óta összesen 27 alkalommal adtak szökőmásodpercet a nemzetközi atomidőhöz, vagyis a globális órához.

A Microsoft, a Google, az Amazon és a Meta is egyetért abban a CNet értesülései szerint, hogy a szökőmásodperc veszélyt jelenthet a rendszereikre, ezért annak megszüntetését szorgalmazzák. Az indoklást az amerikai és a francia időhatóság is támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.