Hirdetés

Felhasználói fiókok millióit törli a Google



|

A Google nagytakarítást rendez az inaktív fiókok között, de nem abból az okból, mint gondolnád.

Hirdetés

A nemrég elhalálozott Stadia felhős platform, vagy a rohamosan kopó emlékű Google+ közösségi oldal a legjobb példák arra, hogy a keresőóriás az évek során számos szolgáltatásával megbukott, míg néhány a Gmailtől a Fotókon át a Dokumentumokig kifejezetten mély gyökeret eresztett, széles tömegek számára válva elengedhetetlenné.

Aki viszont valamilyen okból parlagon hagyta a Google-fiókját, annak most érdemes lehet elgondolkodnia azon, hogy a továbbiakban is igényt tart-e rá, az üzemeltető ugyanis egy küszöbönálló nagytakarítást jelentett be.

Hirdetés

A keresőóriás ennek jegyében minden olyan fióktól megszabadul, amelyek legalább két éve nem mutatnak aktivitást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adott profilról nem olvastak el egy küldtek egyetlen e-mailt sem a Gmailben, nem vették igénybe a Google Drive felhős tárhelyet, nem néztek meg egyetlen YouTube-videót sem, nem kerestek bejelentkezve a Google Search-ben és nem jelentkeztek be  a profiljukkal harmadik felektől származó alkalmazásokban és weboldalakon.

A tömeges törlésre 2023 decemberében kerül sor, vagyis bőven van még idő az érintett fiókok megmentésére, annál is inkább, mivel a Google addig több figyelmeztetést is küld majd a tulajdonosoknak. A keresőóriás nem a kapacitás felszabadításával, hanem a biztonsági kockázattal indokolja a lépést.

"A belső elemzésünk azt mutatja, hogy az elhagyott fiókok legalább 10x kisebb valószínűséggel rendelkeznek kétlépcsős ellenőrzéssel, mint az aktívak. Ez azt jelenti, hogy ezek a fiókok gyakran sebezhetőek, és ha egy fiók egyszer már veszélybe került, a személyazonosság-lopástól kezdve a nem kívánt vagy akár rosszindulatú tartalmak, például levélszemét továbbítására is felhasználható."

- áll a Google hivatalos blogposztjában. A kétéves türelmi idő innentől kezdve szabály lesz, vagyis a későbbiek során minden Google-fiók törlésre kerül, amely eléri ezt a határt. Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az olyan fiókokra, amelyekről a Play Áruházban kötött előfizetések futnak. Ami a Google Fotókat illeti, ott már korábban bevezették a két éves inaktivitás után járó törlést.

A Google most mindenkinek azt tanácsolja, hogy állítsa be az Inaktív fiók kezelője szolgáltatást, amivel előre megadható, hogy mi történjen, ha valamilyen okból felhagyunk a fiókunk használatával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.