Hirdetés

Felismerheti a rasszista gondolatokat egy új mesterséges intelligencia



|

A University of Virginia kutatócsapata által kidolgozott rendszer pszichológiai jelek alapján próbálja felismerni és azonosítani a rasszizmust.

Hirdetés

Különleges kutatást végzett a University of Virginia kutatócsapata a rasszizmus felismerése és a mesterséges intelligencia vonatkozásában. Az egyetem szakemberei két teszt alapján, 76 önkéntes segítségével vizsgálták a tudatalatti részrehajlás jelenségét az alanyok pszichológiai jeleit elemezve.

Azt leszögezték, hogy a mesterséges intelligencia önmagában nem képes megállapítani egy személyről, hogy garantáltan rasszista-e, viszont érdekes eredményeket lehet kapni az alkalmazott tesztek segítésgével.

Hirdetés

A kutatók egyrészt az IAT, vagyis az Implicit Association Test, másrészt pedig egy pszichológia teszt alapján végezték a kutatást. Az IAT lényege, hogy egyes képekre és szavakra vonatkozóan kell a lehető leggyorsabban a "jó", "rossz", "világos bőr" és "sötét bőr" kifejezéseket párosítani. A Harvard honlapján egyébként ezt bárki szabadon kipróbálhatja. A vonatkozó pszichológiai teszttel azt figyelik meg, hogy az alanyok milyen érzelmekkel és cselekvésekkel reagálnak.

A tesztek adatai alapján a mesterséges intelligencia rendszerével arra törekedtek, hogy felismerhetőek legyenek a rasszizmusra utaló jelek, még abban az esetben is, ha azok nem tudatosak. A rendszer végül közel 76%-os pontossággal volt képes előrejelezni a pszichológiai jelek alapján a tudatalatti részrehajlás jelenségét. Azt viszont fontos hozzátenni, hogy a rendszer nem feltárni, hanem az eredmények alapján csak előrejelezni tud, így nem lehet ténylegesen megmondani, hogy egyes alanyok tényleg rasszisták vagy sem. A kutatócsapat publikációja elérhető az arXiv honlapján keresztül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.