Hirdetés

Felmérés bizonyítja, hogy az SSD-k megbízhatóbbak a HDD-knél



|

Egy tárhelyszolgáltató több mint kétezer hardver tartóstesztjével vonta le a tanulságot.

Hirdetés

Az elmúlt években széles körben hódítottak teret a villámgyors szilárdtestmeghajtók, vagyis az SSD-k, amelyek mozgó alkatrészek nélkül gondoskodnak a tárhelygondjaink megoldásáról. A konstrukcióból eredően alapvetésnek számít, hogy ez a technológia megbízhatóbb a mozgó elemeket is tartalmazó hagyományos HDD-knél, amit immáron egy nagyszabású felmérés is bizonyítani látszik.

A felhős tárhelyszolgáltatásban utazó Blackblaze nemrég publikálta a 2022-es SSD-jelentését, amelyet minden évben elkészít, mióta a cég 2018-ban elkezdett fokozatosan átállni az újabb megoldásra.  A legfrissebb beszámoló így már 4 esztendő megbízhatósági tapasztalatait összegzi, 2558 darab SSD vizsgálatával.

Hirdetés

Az adatok nem meglepő módon az SSD-k fölényét mutatják: a szilárdtestmeghajtók négyévnyi összesített meghibásodási rátája 1,05%-on áll, míg a HDD-k esetében 1,83% ez a szám. Ennél is beszédesebb, hogy a szolgálat első évében az SSD-knél 0%-os hibaarányt mértek, szemben a merevlemezek 0,66%-os hibaarányával.

A Blackblaze ipari szervereihez a Seagate, a Western Digital, a Micron, a Dell és a Crucial különböző típusú tárolómeghajtóit használják, melyek közül a Seagate ZA500CM10003-mal és a ZA250CM10002-vel adódott a legtöbbször gond. A 250 GB-os kapacitású egységeket 2,5 hüvelykes SATA-meghajtóként, a BarraCuda brand alatt a fogyasztói piacon is forgalmazzák.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vállalat eleve ezekből a Seagate-meghajtókból használja a legtöbb egységet, a hardverek izolált meghibásodási rátája pedig mindössze 0,3-0,4%-ra jött ki. A legmegbízhatóbbnak a PCI-alapú DellBOSSVD bizonyult, amelyből a 351 tesztelt egység egyetlen példánya sem hibásodott meg.

Átlag fogyasztóként a kutatás fő tanulsága, hogy nyugodtan rábízhatjuk magunkat az SSD-kre, már ha volt egyáltalán olyan ember, aki eddig kételkedett ebben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.