Hirdetés

Félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek ki a netre, köztük talán a tiéd is



|

Korábban pénzért kínálták megvételre a telefonszámokat és más adatokat is tartalmazó adatbázis részeit, ami nemrég teljes egészében elérhetővé vált.

Hirdetés

Januárban hívta fel rá a figyelmet egy digitális biztonságtechnikai cég alapítója, Alon Gal, hogy egy hibát kihasználva rengeteg felhasználó telefonszáma jutott illetéktelenekhez a Facebook rendszeréből. Az  adatbázist akkoriban részletekben, pénzért vásárolhatta meg bárki, akár rosszindulatú célokból is, de most már fizetnie sem kell annak, aki megpróbálna visszaélni azzal, hogy tudomására jutottak ezek az elérhetőségek.

Hirdetés

Az eredeti szivárgást is felfedező Gal egy frissítést osztott meg a Twitter-oldalán, amiből egyértelművé válik hogy immár a teljes adatbázis kiszivárgott. Az üzenetben egy kis részletet is megosztott a táblázatból (természetesen az érzékeny adatokat kitakarva), ebből látszik, hogy a telefonszámokhoz több esetben tartozik név, lakóhely és szülőváros, munkahely, illetve kapcsolati állapot is. Az adatsor kiszivárgását egyébként egy olyan biztonsági rés tette lehetővé, amit 2019. augusztusában javított ki a Facebook, így az érezheti magát biztonságban, aki ennél később regisztrált, vagy azóta megváltozott a telefonszáma.

Gal rámutatott, hogy a további adatok megkönnyítik azoknak a dolgát, akik csalásra, marketingcélokból, vagy további adatok megszerzésére próbálják felhasználni az adatbázist. Amint pedig nemrég itthon is megtapasztaltuk, a telefonszámok önmagukban is hatékony eszköznek bizonyulhatnak a csalók kezében. Ezért is tartaná fontosnak a szivárgást felfedező szakértő, hogy a Facebook figyelmeztesse az érintett felhasználókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.