Hirdetés

Félrevezette a Facebook az álhírek terjedését vizsgáló kutatókat



|

A közösségi oldal hiányos adatokat szolgált a kutatásokhoz, amivel évek munkáját tette tönkre.

Hirdetés

A Facebook néhány éve indította útjára azt a programot, amelyben hozzáférést biztosít a kutatóknak bizonyos adataihoz, hogy segítse az álhírek terjedésének megértését. Az előzetes ígéretek szerint ehhez az összes felhasználói interakciót a tudósok rendelkezésére kellene bocsátania, hiszen csak így érthetők meg a társadalmi szintű folyamatok.

Nemrég azonban kiderült, hogy a platform egész eddig hiányos adatokat adott át a partnereknek, akik így esetenként évek óta dolgozhatnak olyan számokkal, amelyek nem tükrözik a valóságot.

Hirdetés

A komoly károkat okozó bakit egy olasz professzor, Fabio Giglietto szúrta ki, miután összevetette az adatokat a Facebook augusztusban kiadott saját tartalmi jelentésével. Becslések szerint a platform valójában csak az amerikai felhasználók interakcióinak nagyjából felét oszthatta meg a tudósokkal, köztük nagyrészt olyan személyek tevékenységével, akiknek egyértelműen meghatározható a politikai preferenciája.

A történtekről beszámoló The New York Times arról ír, hogy a Facebook e-mailben kért elnézést az "esetleges kellemetlenségért", amit a vállalat szóvivője egy technikai hibával indokolt. A közösségi oldal most azt ígéri, hogy megoldja a problémát, ám ez hetekig tarthat a kifelejtett adatok hatalmas mennyisége miatt.

A lapnak nyilatkozott az egyik érintett kutató, aki szerint a Facebook egy konferenciahívást is tartott a károsultakkal, melynek 47 résztvevője közül többeknek teljesen pocsékba ment az eddigi munkája.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.