Hirdetés

Felrobbant Elon Musk egyik rakétája, de szerinte a kilövés még így is sikeres volt



|

A Starship SN8 prototípus már a Mars kolonizálására való törekvés egyik eszköze lesz, de egyelőre még van hová finomítani a technológiát.

Hirdetés

Mióta Elon Musk betette a lábát az űrutazásba, cége, a SpaceX olyan eredményeket ért el, melyeket korábban senkinek sem sikerült. Nemrég a NASA űrrepülésre hitelesítette a céget, így hivatalosan is szállíthatnak asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, emellett pedig műholdas internethálózatuk, a Starlink is folyamatosan fejlődik.

Mindezek azonban csak apró lépések azon az úton, melynek végállomásaként Musk a Mars kolonizálását jelölte meg. A cég folyamatosan teszteli az ehhez szükséges technológiát, most azonban történt egy kis baleset.

Hirdetés

Bár a SpaceX sikeres kilövéseinek következtében a nyilvánosság hozzászokott, hogy a vállalt tesztjei olajozottan működnek, azért azt fontos észben tartani, hogy egy rakéta űrbejuttatása továbbra is elképesztő bonyolult művelet. Erre hívta fel a figyelmet Musk is a Starship SN8 rakéta prototípus kilövése előtt, kiemelve, hogy ilyen esetben a hiba nagyon is valószínű.

Nem véletlenül tette ezt a milliárdos cégvezető, hiszen egy új technológia kifejlesztése rengeteg kísérletezéssel jár, melyhez hozzátartozik a kudarc. Márpedig most ez történt, miután egy sikeres kilövést követően a Starship SN8 rakéta a landolás során a földbe csapódott, majd felrobbant. A teljes kilövés itt nézhető meg:

A rakéta horizontális helyzetben ereszkedett alá, majd a földhöz közeledve vette fel a landoláshoz szükséges vertikális pozíciót. Ezzel a manőverrel nem is volt gond, azonban a lassítást valamiért nem tudta időben megkezdeni, így túl gyorsan csapódott a leszállóplatformba és felrobbant.

Bár a prototípus totálkáros lett, Musk elmondta, hogy a tesztet mégis sikeresnek érzi, hiszen a repülés összes adatával rendelkeznek, így a következő kilövésekkor már minden szükséges adat rendelkezésükre áll majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.