Hirdetés

Felrobbantott az amerikai űrhaderő egy műholdakat szállító rakétát



|

A Firefly Aerospace tesztrepülést végrehajtó szerkezetét biztonsági okok miatt kellett megsemmisíteni a levegőben.

Hirdetés

Helyi idő szerint csütörtökön, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról emelkedett a levegőbe a Firefly Aerospace rakétája, az Alpha. A két részből álló, 29 méter magas szerkezetet arra tervezték, hogy akár egy tonnányi rakományt is képes legyen eljuttatni alacsony Föld körüli pályára, de elvileg napszinkron pályára is el tud vinni 630 kilogrammot, és a tervek szerint havonta kétszer indulna egy ilyen rakéta, aminek kilövése 15 millió dollárba kerül.

Hirdetés

A csütörtöki tesztrepülés jól indult, még működő műholdakat is pakoltak az Alphára, ám nagyjából két percnyi repülést követően a rakéta orra látszólag előrebillent, majd az egész szerkezet elég ijesztő mutatványokat mutatott be a levegőben. Nem sokkal később pedig egyszerűen felrobbant a gép, ami elég látványosra sikerült.

Az amerikai űrhaderő, vagyis a Space Force megerősítette, hogy a robbanás egy beépített önmegsemmisítő rendszer eredménye volt, amit kénytelenek voltak aktiválni, nehogy lakott területen landoljon az irányíthatatlan Alpha. Szerencsére senki sem sérült meg az eset miatt, ráadásul a Firefly is elég biztatóan nyilatkozott a tesztrepülést követően, habár valószínűleg még nem mostanában állhatnak munkába az Alpha rakéták.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.