Hirdetés

Feltörték az FBI szerverét, így küldtek ki hivatalosnak látszó e-maileket a hackerek



|

Több mint 100 ezer címzett kapott valódinak tűnő levelet az FBI-tól, a hivatal még vizsgálja az esetet.

Hirdetés

Az FBI nevében megijeszteni szerencsétlen felhasználókat egyáltalán nem új keletű dolog: a korai zsarolóvírusok egy része ezt a technikát használta, hogy a frászt hozza szerencsétlen áldozatokra, de a különböző spam és adathalász kampányokban is előszeretettel használnak olyan email címeket, amik hasonlítanak az eredetire, csak szinte észrevehetetlenül el vannak gépelve.

Az a több mint 100 ezer felhasználó azonban, aki a napokban kapott levelet, hiába kereste, hol van a trükk.

Hirdetés

A levelek ugyanis az FBI hivatalos levelezésén keresztül, az eims@ic.fbi.gov  címről érkeztek. A bénán szerkesztett üzenetben egyébként nem követeltek semmit, nem próbáltak meg adatokat ellopni, egyszerűen csak rossz hírét próbálták kelteni egy bizonyos Vinny Troia-nak, aki a levél szerint egy híres hackercsoport, a The Dark Overlord feje. A valóságban Troia biztonságtechnikai szakember, a NightLion és a Shadowbyte nevű dark webbel foglalkozó cégek kötődnek a nevéhez.

Az eset hátterében egy magát csak "Pompompurin" néven emlegető személy áll, aki a múltban többször is próbálta már besározni Troia-t, ezúttal azonban nem az volt a célja, hogy adatokat lopjon el másoktól, egyszerűen egy biztonsági résre akarta felhívni a figyelmet. Az FBI egyik weboldalán keresztül sikerült létrehozniuk egy felhasználói fiókot, amivel aztán manipulálni tudták a kiküldött levelek szövegét és a feladó adatait, míg a címzettek listáját egy nagy amerikai adatbázisból nyerték ki. Brian Krebsnek sikerült kapcsolatot teremtenie a hackerrel, az ő beszámolójából további érdekes részletek derülnek ki az ügyről.

Joe Biden amerikai elnök egyébként nagy hangsúlyt fektetett a kulcsfontosságú rendszerek védelmére, miután az elmúlt hónapokban több óriási vállalat is zsarolóvírusok áldozatául esett, de a jelek szerint még mindig van hová fejlődni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.