Hirdetés

Fiatal vérrel valóban lassabban öregszünk?



|

Egy friss kutatás szerint igenis van összefüggés a vér és az öregedés között.

Hirdetés

A népmesék időtlen-idők óta borzongatnak olyan karakterekkel, akik fiatalok vérét fogyasztják, hogy maguk is ifjak maradhassanak, az utóbbi években pedig az elborultabb konteós körök is a keblükre ölelték a témát, csak nálunk gyerekeket kínzó politikusok és üzletemberek töltik be a vérszipolyozó mumus szerepét.

Habár a fenti forgatókönyvek a képzelet szüleményei, az nem titok, hogy manapság egyre több tehetős ember fizet be fiatalító "vérterápiákra", és persze megemlíthetjük a befektetőguru Bryan Johnsont is, aki a saját fia közreműködésével igyekszik kitérni az idő vasfoga elől. Most pedig meglehet, hogy még nagyobb lendületet vesz az iparág, miután egy, a vér és a fiatalság összefüggését támogató kutatás látott napvilágot.

Hirdetés

A Nature Aging tudományos folyóiratban publikált beszámoló alapja egy kísérlet, amelyben 12 hétre kötöttek össze 4 hónapos, és idősebb, 2 éves egereket. A próbálkozás egyedülállónak tekinthető, az efféle, heterokrón parabiózisnak nevezett eljárásokkal ugyanis korábban csak háromhetes peridódusokkal végeztek vizsgálatokat.

A kísérlet pedig arra jutott, hogy a fiatalabbak vérén osztozó állatoknál aktiválódtak a hosszabb élettartamhoz kapcsolódó gének, egyes belső szervek (pl. máj) sejtes életkora pedig csökkent. James White, a publikáció vezető szerzője szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a heterokronikus parabiózis valóban lassíthatja az öregedést.

Mielőtt azonban még túlságosan lázba jönne a világ, a tudósok igyekeztek hűteni a kedélyeket. A kísérletet végző csoport figyelmeztet, hogy az egereknél látott tapasztalatok nem feltétlenül ültethetők át az emberekre, illetve lényeges különbséget jelent a két faj várható maximális élettartama. Az egerek ugyanis jóval kevesebb ideig élnek, így a 12 hetes összeköttetés ahhoz hasonló, mintha egy 18 éves fiatalt 8 teljes évre összevarrnának egy 50 éves emberrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.