Hirdetés

Egy óvoda is lehet okosotthon



|

Könnyű egy sajtóközleményben azt állítani, hogy valami szép és jó, de igazából csak az meggyőző, ha mindezt a gyakorlatban is alá lehet támasztani. A Fibaro okosotthon-rendszerét egy óvodában tesztelték, sikerrel.

Hirdetés

A 2018-as év során a Debrecenben a Faragó utcai óvodában a Fibaro okosotthon rendszer és 72 radiátor termosztát beüzemelésével az elmúlt fűtési szezon alatt 25%-os fűtési költségmegtakarítást sikerült elérni. A Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) 2017 óta felelős a debreceni Faragó utcai óvoda épület üzemeltetéséért, amely során azt tapasztalta, hogy a meglévő fűtési rendszer nem kellően energiahatékonyan működik, ezért kerestek olyan lehetőséget a korszerűsítésére, amely minta projektként szolgálhat a többi hasonló elégtelenül szabályozott fűtési rendszer felújításához.

Hirdetés

Pintér Zoltán a DIM műszaki igazgatója elmondta, hogy olyan megoldást kerestek, amellyel az egyedi hőmérséklet szabályozás megvalósítható, de a meglévő fűtési rendszert nem kell jelentősen átalakítani. Fontos szempont volt még a kiválasztáskor, hogy ne legyen jelentős kiesés a működésben, és hogy ne kelljen bontani. Pintér Zoltán kifejtette, hogy az új fűtésvezérlő rendszer intézményi üzemeltetés tekintetében maximálisan kielégíti a meglévő radiátoros fűtésekkel megvalósítható szabályozási szintet. Az egyes helyiségek heti fűtési programja könnyűszerrel beállítható a Fibaro rendszer grafikus felületén, melynek köszönhetően az egyes fűtési zónák beprogramozott, illetve valós hőmérséklete folyamatosan nyomon követhető a webes felületen, vagy akár egy okostelefonról.

Zoltán elmondása szerint a rendszer a telepítés óta stabilan működik, helyiségenként heti programmal, napi négy idősávban beállítható a kívánt hőmérséklet. A fő szempont persze a műszaki igazgató szerint is, hogy a projekt kivitelezésével 25 százalékos fűtési költség megtakarítás értek el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.