Hirdetés

Figyelj oda, ne hívj vissza ismeretlen külföldi számot!



|

Újra elindult Magyarországon is egy wangiri-hullám, azaz megszakadó telefonhívással trükköző csalók garázdálkodnak. Ha ilyen hív fel, az még nem kerül pénzbe, csak az a lényeg, te ne hívd vissza!

Hirdetés

Egyre többen jelzik Facebookon és egyéb fórumokon, hogy furcsa, ismeretlen számokról hívják őket, de a legtöbbször vagy pár csengetés után abbamarad a csengés, vagy miután fogadják a hívást, a másik oldalon egy kattanással bontják a vonalat. Mivel többen nem tudják, miről is van szó, ráadásul sokan gyors reakcióként visszahívják a hívó felet, ezzel pedig bedőlnek a csalásnak, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a magyar távközlési szolgáltatók is figyelmeztetéseket adtak ki.

Hirdetés

Először is, nagyon fontos, hogy ha minket hívnak, az még önmagában nem kerül pénzbe, akkor sem, ha külföldről, akár az EU-n kívülről érkezik a hívás. Márpedig a jelzések alapján a legtöbb szám valamilyen 22-essel vagy 23-assal kezdődő országkóddal indul, ahová olyan helyek tartoznak, mint például Benin, Burkina Faso, Elefáfntcsontpart, Gambia, Guinea és még jó néhány afrikai terület.

Ahogy azt az NMHH és a szolgáltatók is megfogalmazták,

ilyenkor csak az a lényeg, hogy mindenki használja a józan eszét, és első felindulásában ne hívja vissza ezt az ismeretlen számot, mert pont ezzel esik bele a csalók csapdájába.

A wangiri néven elhíresült módszerük ugyanis pont az, hogy valamilyen kevésbé ellenőrzött országban indítanak egy emelt díjas szolgáltatást - ez igazából semmit nem szolgáltat, csak úgy van, de ettől még a számot felhívva elkezd ketyegni egy díjszámláló, ami a csalók számlájára gyűjti a pénzt. Ők pedig azért telefonálgatnak szanaszét a vakvilágba, hogy aztán a gyanútlan hívott felek a kapcsolat megszakadása után automatikusan visszahívják ezt a számot, és már termelik is az ingyenpénzt (ők maguk pedig közben ráfizetnek).

Beérkező hívás vagy SMS csak akkor járhat fizetési kötelezettséggel, ha az előfizető maga kéri az ilyen szöveges üzenetek és hívások blokkolásának feloldását - ez ugyanis minden hazai szolgáltatónál alapvetően tiltva van, szóval ha olvasóink nem emlékeznek arra, hogy ilyesmit engedélyeztek volna, akkor szinte biztosan nem is tették, tehát attól nem kell félniük, hogy egy ismeretlen hívó már a hívás tényével pénzt húz le róluk. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy csak az EU-n és néhány társult országon (Liechtenstein, Norvégia, Izland) belül érvényes, hogy az általános mobilszolgáltatásoknál nem kell fizetni a külföldről érkező hívásokért, tehát ha valaki messzebbre utazik, azért figyeljen arra is, kinek a hívását fogadja.

A csalók egyébként a legtöbb esetben sima véletlen-generátorral hívogatják a gyanútlan európai számokat, tehát nem arról van szó, hogy valamilyen szolgáltatót vagy adatbázist feltörve jutottak volna az adatainkhoz. Tehát a lényeg: semmi pánik, ha nem ismered a külföldi számot, akkor ne hívd vissza még akkor sem, ha rögtön megszakad. Ha tényleg "valódi" hívóról van szó, majd szépen visszahív újra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.