Hirdetés

Figyelmeztetéseket küld majd az Instagram, ha túl sokat használjuk



|

A teszt még csak most kezdődött, de máris komoly kritikák érik a funkciót.

Hirdetés

A Facebook és az Instagram körül kialakult botrány nyomán a Zuckerberg-birodalom az elmúlt hónapokban több, visszavonulásként is értelmezhető bejelentést tett. Ezek közül volt az egyik, hogy figyelmeztetni fogják a felhasználókat, ha túl sok időt töltenek az Instagramon.

A vállalást azért látták szükségesnek, mert az egész ügy egy olyan belsős kutatás kiszivárgásával indult el, amely arra jutott, hogy a képmegosztó kifejezetten negatív hatással van a tinédzserek mentális egészségére. Az Instagram vezetője, Adam Mosseri nemrég bejelentette, hogy megkezdődött a "Take a Break" nevű funkció tesztelése, az viszont már most látszik, hogy ez édeskevés lesz a kritikusok elhallgattatására.

Hirdetés

A figyelmeztetéseket ugyanis nem alapértelmezetten, hanem választható opcióként építik be a rendszerbe: a felhasználók maguk dönthetik el, hogy igényt tartanak-e a 10, 20 vagy 30 perc után felbukkanó értesítésekre. A szkeptikusok szerint ez nem több szimpla látszatintézkedésnél, mivel ha az Instagram komoly hatást akarna elérni, akkor nem adna lehetőséget a funkció deaktiválására, valamint hatékonyabb formátumot választana a felugró üzeneteknél.

A TechCrunch cikke például a TikTokot hozza fel követendő példaként, ahol nem csak a videók végtelen folyamát törik meg a figyelmeztető anyagok, de az üzemeltető ByteDance milliós követőtáborral bíró tartalomkészítőket is szponzorál, hogy tájékoztassa a felhasználókat az app túlzott használatának ártalmairól.

A kritikáknak azonban valószínűleg nem lesz foganatja, Mosseri szerint ugyanis akár már decemberben élesedhet a Take a Break, addig pedig nincs túl sok idő az alapelvek módosítására és tesztelésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.