Hirdetés

Fiktív innovációk, amikre nagy szüksége lenne az emberiségnek



|

Hollywood gyakran mutat irányt a tudománynak, elképzelve, hogy hová fejlődhetünk még. Ezek közül szedtünk össze tiz előremutató ötletet.

Hirdetés

Nagyon fontos szerepe van a filmgyártásnak abban, hogy célokat mutasson, hiszen mindannyian ismerjük az emberi természetet: kihívásokra van szüksége, amit legyűrhet, ez pedig az innovációra való törekvés mozgatórugója. Temérdek példát lehetne felsorolni arra, hogy milyen a mozikban bemutatott technológiák valósultak meg évekkel vagy évtizedekkel később a való életben is, elég csak az okostelefonra gondolni.

De ha csak James Bond kütyüire korlátoznánk a keresést, már akkor is egy rakás inspirációt fedezhetnénk fel az okosórától kezdve a repülő autóig bezárólag. Hogy ezek közül mikre van szükségünk, az más kérdés, de az alábbi tíz fiktív technológiára szerintünk lenne igény.

Hirdetés

1. Repülő városi közlekedés (Az ötödik elem)

Az autó és a repülő összeolvasztása már nem csak olyan filmesek fantáziájában szerepel, mint Luc Besson, hiszen ott van például az Aeromobil vagy a Klein Vision-féle AirCar, azonban még nagyon messze vagyunk attól, hogy ilyenekkel tehermentesítsük a városok úthálózatait vagy csökkentsük a szmogot. A köztes lépés az elektromos autók dominálása lenne, ez viszont csigalassúsággal halad: noha az Európai Unió tagállamai elfogadták azt, hogy 2035-től nem lehet majd belső égésű motorral felszerelt személyautókat és kisteherautókat újonnan értékesíteni, a teljes klímasemlegesség elérését 2050-re tűzték csak ki.

2. Transporter (Star Trek)

A Star Trek teleportáló gépe szinte azonnal képes egy tárgyat vagy embert hatalmas távolságokat áthidalva elszállítani úgy, hogy az anyagot energiává alakítja, majd vissza. Ám ahogyan arra Lawrence M. Krauss amerikai tudós is rámutatott, ennek több akadálya is van: az egyik a Heisenberg-féle határozatlansági elv, miszerint nem ismerhetjük pontosan egy részecske helyét és sebességét is egyidejűleg. Scotty egyelőre nem tud minket felsugározni.

3. Fénysebességű űrhajók (Star Wars)

A SpaceX-nek már nem jelent kihívást könnyen rakétát feljuttatni, a NASA pedig készül a Nemzetközi Űrállomás leváltására, azonban a távlati terveket hátráltatja az, hogy a tudomány még nem képes olyan hajtóművet készíteni, amellyel elérhetővé válna a fénysebességű utazás. Kár, mivel a fény átlagosan pár perc alatt jut el a Marsig, míg a NASA szerint a jelenlegi technológiánkkal az odaút körülbelül kilenc hónapig tartana.

4. Neutralizáló (Men in Black)

Sokan szeretnének elfelejteni egy-egy kellemetlen vagy fájdalmas emléket, kisatírozni a memóriájukból dolgokat, de ezekre egyelőre nincs lehetőség, csak a feldolgozásukra az idő vagy egy pszichológus segítségével. A Men in Black öltönyös ügynökeinek egyik állandó kelléke, az űrlényészleléseket elfeledtető neutralizáló azonban hatásos megoldás lehetne a problémára, és csupán egy napszemüveg kellene hozzá, hogy ne kerüljünk a hatása alá.

5. Med-bay (Elysium)

A film egy utópisztikus világot mutat be, viszont ebben csak a kiváltságosok rendelkeznek azzal a fejlett eszközzel, amely képes a betegségeket - még a rákot is - pillanatok alatt gyógyítani. Csak le kell feküdni egy ágyra, hagyni a gépnek a megvizsgálást és a kiértékelést, majd az alkalmazza a legmegfelelőbb módszert a kúrálásra. A mi orvostudományunk Ray Hammond jövőkutató szerint inkább a nanotechnológia, a robotizálás és a génmódosítás felé halad.

6. Alpha-Gel (Kingsman: Az Aranykör)

De mi van az olyan helyzetekkel, ahol mobilitásra van szükség? Ebben segíthetne a Kingsman folytatásában látott fejlesztés, amivel a harcmezőn fejlövést szenvedett katona vagy az utcán fejsérülést szerző járókelő élete lehetne megmenthető pusztán azzal, hogy a kiérkező egység a koponyája köré teker egy Alpha-Gel nevű anyagot tartalmazó eszközt, amely segít megakadályozni a roncsolást, megvédeni az agyat és nanitokkal helyreállítani a szöveteket.

7. Translator implant (A galaxis őrzői filmek)

Jelenleg, ha egy másik nemzetbe szeretnénk beilleszkedni egy utazás erejéig vagy hosszabb távon, akkor nincs más lehetőség, mint megtanulni az adott nyelvet, vagy a mobilalkalmazások segítségével körülményesen megkerülni ezt. Viszont ha sikerülne feltalálni a karakterek által használt tolmácsimplantátumot, akkor a beépített adatbázisnak köszönhetően automatikusan értenénk mindenkit a Földön, legyen az angol, német, francia, kínai vagy japán.

8. Mini mikrózható kaják, Mr. Fusion (Vissza a jövőbe)

Felhozhatnánk a lebegő gördeszkát, de arra egyrészt nincs nagy szüksége az emberiségnek, másrészt már feltalálták (Hendo Hover). Robert Zemeckis klasszikus trilógiájának azonban van két sokkal fontosabb innovációja: az egyik azok a miniatűr készételek, amelyeket a mikrohullámú sütőbe berakva egy komplett, nagy méretű ebédet kapunk, ez többek között megoldhatná az éhezést is sok helyen. A másik pedig a Dr. Emmett Brown által használt eszköz, a Mr. Fusion, amely egy fúziós generátor, ezt használja a DeLorean időgép energiaforrásként. Elsősorban nem az időutazásra lenne szükségünk, az több bajt okozna, mint hasznot, hanem erre a kompakt egységre, amelyet azért alkottak meg a filmben, hogy háztartási hulladékot alakítson át energiává - a kis gép képes volt 1,21 gigawattot termelni.

9. Elme és tudatátvitel (Altered Carbon)

A legtöbben azért félnek a haláltól, mert megszűnik a tudatuk, viszont a Richard K. Morgan regényéből készült, Valós halál című sorozatban, több száz évvel később a jövőben már az ember emlékei és lénye egy korong alakú eszközre rögzül, amely a nyak hátsó részébe van beültetve. Ezek a tárolóeszközök hordozzák a személyiséget, és átvihetők egy új testbe, ám a korong megsemmisülése végleges halált jelent. Tudatunk megmentése azonban megérné a kockázatot.

10. Űrlift (Ad Astra)

A főszereplő űrhajós egy, a Földön épített, a világűrbe nyúló nemzetközi antennán végez mechanikai munkát. Az Európai Űrügynökség fizikusa, Markus Landgraf szerint a valóságban nem működhetne egy ilyen torony, túl nehéz lenne, és károsítaná a földkérget, viszont a Nemzetközi Űrlift Konzorcium igazgatója, Peter Swan szerint egy Föld körüli pályáról lelógatott "szalaggal", kvázi egy függőleges vasúttal megvalósítható lehet a berendezések, emberek mozgatása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.