Hirdetés

A legújabb Firefox nagyon komolyan vigyáz az adataidra|

A tűzrókás böngésző egy amerikai törvénymódosítás miatt lesz még barátságosabb. Köszönjük, Kalifornia!

Hirdetés

A böngészőkkel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás (persze olyan alap dolgok mellett, hogy legyen villámgyors és ne zabálja a memóriát kétpofára) az, hogy lehetőleg minél jobban védje az adatainkat, amik böngészés során összegyűlnek velünk kapcsolatban. Mert gondoljunk csak bele, minden jelszó, minden begépelt árlapadat, de még a meglátogatott oldalak és keresett kifejezések is árulkodnak rólunk, szóval egy böngésző ilyen tekintetben "veszélyes üzem" is lehet.

Hirdetés

A Firefox mindenesetre január 7-én egy olyan verzióra frissíthető, ahol már nem kell aggódnunk amiatt, hogy milyen adatok halmozódnak fel a tevékenységünkről, és hogy tudjuk ezeket kordában tartani. A változás mondjuk nem a Firefox fejlesztőinek szívcsakrájából eredeztethető, hanem egy amerikai törvénymódosítás kötelezi erre a hatálya alá tartozó vállalatokat és szolgáltatókat. A Kaliforniai Ügyfél-adatvédelmi Törvény (California Consumer Privacy Act, CCPA) január elsején lépett hatályba, és nagyjából az Európában már megismert GDPR tengerentúli megfelelője, amely alapvetően a Kalifornia államban élők számára biztosítja azt az alapvető jogot, hogy minden szinten megismerhessék és kezelni tudják az adatokat, amelyeket weboldalak és egyéb szolgáltatások gyűjtenek róluk.

Természetesen a Firefox nem kezdett el egy olyan böngészőt hegeszteni, amit csak a jóravaló kaliforniai polgárok használhatnak, ezért az új szabályozás előnyeit mindenki élvezheti szerte a világon. A Firefox amúgy is szokott kiabálni, amikor frissítés érkezik, illetve a megfelelő beállításokkal automatikusan is megejti az update-eket, mindenesetre január 7-től lehet számítani az adatainkkal még barátságosabb verzió érkezésére.

A böngészőért felelős Mozilla Alapítvány egy blogposztban írt az újdonságokról. Ebben kiemelik, hogy már a jelenlegi verziókban is kifejezetten odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb adatot gyűjtsenek a felhasználókról, ezeket is csak azért teszi a böngésző, hogy a működése stabilabb és biztonságosabb legyen (például ezért figyeli, hány böngészőfület nyitunk meg általában és ezeket mennyi ideig hagyjuk nyitva). A 7-i frissítéstől kezdve azonban még ezeket az adatokat is könnyen törölhetjük bármikor, ahogy az összes hasonló, úgynevezett telemetriai adatot is. Éljen!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.