Hirdetés

Fitneszkarperecek tesztje – nem csak futóknak



|

Szeretnél látványos eredményt gyorsan? Akkor jól válaszd meg fitneszkarkötődet és tanuld is meg kihasználni szolgáltatásait, máskülönben csak nyűg lesz. Segítünk a legjobbat megtalálni.

Hirdetés

Óriási tévhit, hogy elkezdeni sportolni csak január másodikán, illetve a strandszezon előtti hetekben szabad - például az idei ősz is ragyogó pillanat ahhoz, hogy nekikezdj a testmozgásnak. A mi lelkesítő szavainknál egy kicsit többre van szükséged? Egy fitneszkarperec tökéletes személyi edződ lehet, de nem mindegy, melyiket választod, mert lehet, hogy túl keveset fog tudni, de az is előfordulhat, hogy olyanért fizetsz, amit soha nem fogsz kihasználni. És akkor már rögtön bemutatónk legelején egy másik tévhitet is eloszlatnánk.

A mai fitneszkarperecek már nem csak futáshoz jók, sőt, akár 100-féle sportot felismernek és mérnek. Legyen szó ma már szinte bármilyen mozgásformáról. Mindegyik gyártó terméke rengeteget fejlődött az elmúlt években, ez egyaránt vonatkozik a hardveres, valamint a szoftveres oldalra. Tesztünkben három fitneszkarperecet hasonlítottunk össze kifejezetten amatőr sportolási szempontból, emellett az egészségmegőrzési funkciókat is végigvettük, hogy kiderüljön, valóban képes-e egy ilyen digitális társ rávenni az embert arra, hogy a megszokottnál gyakrabban álljon fel a gép vagy a tévé elől, és mozogjon egy kiadósat.

Hirdetés

Fitneszkarperec vs. okosóra

Óriási elánnal indultak hódító útjukra a csuklón viselhető okoseszközök: mindenki, még a nagy hipermarket-láncok, sőt a szórakoztatóelektronikai cégek is ontották magukból az egyre többet ígérő, illetve az egyre olcsóbb példányokat. Nem is olyan sokkal a rajt után azonban kifulladt a lendület, és jó néhány szereplő amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnt a porondról. Ez különösen a fitneszkarperecek világában látványos, ahol mára alig maradt neves szereplő: a tesztünkben résztvevő Honor és Xiaomi mellett csak néhány cég képviselteti magát, a kínálat túlnyomó többségét teljesen ismeretlen, pár ezer forintos termékek alkotják, amelyekkel jobb, ha vigyázol.

Mert hiába kis méretű, egyszerűnek tűnő szerkezetről van szó, az ergonómia, a szolgáltatások megléte és a pontosság kulcsfontosságú a sikerhez, ahogy az applikáció és a szolgáltatás minősége sem elhanyagolandó. Márpedig utóbbiakban a nagynevű gyártók sokkal jobbat képesek nyújtani, mint egy-egy lelkes kis cég.

A fitneszkarperecek sokat fejlődtek az évek során: a pulzus- és véroxigénszint-mérés ma már alapszolgáltatás, megnőttek és színesek lettek a kijelzők, az üzemidő pedig akár két hét is lehet.

Az okosóra azáltal több a fitneszkarperecnél, hogy a sok szenzor mellett jobb, nagyobb megjelenítőt kínál, telefonálni is tudsz vele, integráltan tartalmaz GPS-, Wi-Fi- és akár LTE-modult, a szoftveres szolgáltatások pedig teljesebb felhasználói élményt garantálnak.

Trendi funkciók

Legyen szó bármely gyártó termékéről, a népszerű, új funkciókra minden cég lecsap. Ilyen a véroxigénszint-mérés (SpO2), a stresszmérés, továbbá a trénerfunkció. Utóbbi lényege, hogy kiválasztva az adott sportot (például futást), segít javítani állóképességedet, hatékonyságodat úgy, hogy előre rögzített edzésterveken vezet végig, szellemidővel (vagyis felülmúlandó korábbi eredményeiddel) motivál az állandó javulásra, és edzés közben rendszeresen jelenti, hogy milyen hatékonysággal haladsz, égeted a kalóriát. Okosóra vagy -karperec úgy már meg sem jelenhet, hogy nincs hozzá legalább száz óraszámlap, ám a jobb modellek azt is megengedik, hogy te magad tervezd meg az ideálisat.

Fitbit Charge 4

A közel 15 éves cég jelenleg is több, kifejezetten a fitneszre koncentráló termékkel van jelen a piacon, azonban a Google felvásárolta, azzal a nem titkolt céllal, hogy a jövőben saját Wear OS platformját és leendő termékeit erősítse. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szabad Fitbit fitneszkarperecet választani, sőt vadonatúj modellek is érkeznek 2021-ben. A Charge 4 az egyik legnagyobb tudású modelljük, amely jóval drágább, mint a Xiaomi vagy Honor modellek, ráadásul kijelzője kicsi és monokróm. Ugyanakkor beépített GPS-t kapsz, sőt NFC is került az órába, bár magyarországi bank sajnos nem támogatott.

A nonstop pulzus- és SpO2-monitorozás hasznos, és az alvásfigyelés is megbízható, de az óra menürendszere kötött, kezelése kissé nehézkes. Egy töltéssel hétnapos üzemidőre számíthatsz, de a GPS-es sportolás és a szenzorok állandó használata ezt az időtartamot drasztikusan lerövidíti. A mobilapplikáció viszont annál részletesebb: sok hasznos fitneszopció érhető el - feltéve, hogy prémium előfizetéssel is rendelkezel. Ez igen sajnálatos döntés a cég részéről, ráadásul az évi 80 eurós díj nem elhanyagolható. Az óra értesítéskezelése sem túl jó, pláne edzés közben, a monokróm kijelző pedig az óraszámlapok dizájnját is erősen behatárolja.

Ár: 39 999 Ft

+ elegáns külső, beépített NFC és GPS, robusztus mobilplatform

- kötött menürendszer, suta értesítéskezelés, a fizetős szolgáltatás hibás döntés, drága

Honor Band 6

Már a 2020-ban megjelent Watch Fit is jól mutatta, hogy a Honor szeretné közelíteni az okosórákhoz a fitneszkarpereceket - legalábbis külsőre. A Band 6 leglátványosabb extrája a széles és nagy kijelzője. Az 1,47 colos AMOLED-panel rendkívül szép képet ad, fényereje is szuper, ráadásul ez nem megy az üzemidő rovására - a gyártó állítása szerint akár kéthetente is elég tölteni, aminél mi pár nappal kevesebbet mértünk, de körülbelül hét-nyolc nap összejött. Aktiválhatsz állandó pulzus- és véroxigénszint-mérést is, illetve több száz számlap közül választhatod ki azt, amelyik a legjobban tetszik.

Navigálni egyetlen gombbal és az érintőkijelzővel tudsz, ami kissé nehézkes, főleg úgy, hogy a menürendszert és a képernyőket nem lehet személyre szabni. Sajnos az óraszámlapok sem interaktívak, viszont ha kicsit álmosan is, de hatféle edzéstípust képes automatikusan felismerni a Band 6.

A telefonon a Huawei Egészség apphoz kapcsolódik az óra, így szolgáltatásai is ehhez igazodnak. Az alvás- és edzésnaplózás egészen jó, a beállítás egyszerű, de túlságosan részletes kimutatások, közösségi funkciók nem érhetők el. Szintén gond az értesítések kezelése - sokszor még betekinteni sem enged, válaszolni nem tudsz, és képeket sem fog megjeleníteni a Band 6. Csábító ára mellett pehelykönnyű súlya is szerethető, de a nagy kijelző védelméről mindenképpen gondoskodj.

Ár: 14 900 Ft

+ hosszú üzemidő, jó kijelző, vonzó ár
- nehézkes menükezelés, limitált testre szabhatóság

Xiaomi Band 6

Népszerű és roppant barátságos árazású fitneszkarpereceivel rengeteg felhasználót csábított már magához a Xiaomi. A Band 6 a legújabb fejlesztés, és nem hiányzik belőle semmilyen fontos funkció (igen, már NFC-s változata is elérhető). A hosszúkás AMOLED-kijelző 1,56 colos és 152×486 pixel felbontású - fényereje jó, de tűző napon nehezen olvasható. A gombmentes óra ovális kapszulát formáz, a gumiszíjból, ami egyben védelmet is nyújt, kiszedhető (a kijelzőjére érdemes fóliát tenni).

Nem fenyegeti az okosórák pozícióját a Band 6, de vonzó ára ellenére azért a pulzus- és véroxigénszint-mérés nem hiányzik belőle. A Mi Fit alkalmazás barátságos, és lehetőséget ad jó néhány aprólékos beállítási lehetőségre is. Megszabhatod a menüpontokat és azok sorrendjét, az óra viselkedését különböző helyzetekben és a szenzorok működését is. Nem feltétlenül érdemes mindegyiket 0-24-es figyelésre állítani, ez jelentősen csökkenti az amúgy jó, hét-tíz napos üzemidőt.

A Band 6 egyértelmű limitációi kis méretéből, műanyag, gombmentes kialakításából és néhány, inkább az okosórákra jellemző funkció hiányából adódnak, ám mindezt jól ellensúlyozza érett szoftveres hátterével és vonzóan alacsony árával. Akinek okosórára nem, csak egy hasznos szolgáltatásokra képes fitnesztársra van szüksége, és nem keres profi fitneszfunkciókat, nem fog csalódni a Band 6-ban.

Ár: 13 800 Ft

+ testre szabható funkciók és menü, kicsi és könnyű, olcsó
- elődeinél rövidebb üzemidő, alapszintű értesítéskezelés, nem a legpontosabb

Lapozz tovább, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.