Hirdetés

Fizetnünk kell majd a Facebook, a Messenger, valamint a többi alkalmazás és szolgáltatás mobilnetes használatáért



|

Hamarosan mindhárom hazai mobilszolgáltató kivezeti a nullás díjszabást.

Hirdetés

Már csak szűk két hónapig lehet mobilnetezés közben úgymond ingyen böngészni a Facebookot, küldözgetni üzeneteinket a Messengeren, hallgatni zenét a Spotify-on, vagy meglesni a legújabb tartalmakat az Instagramon, ugyanis március 31-ét követően már csak az adatcsomagunk terhére tehetünk így. Ekkor a hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél megszűnik a nullás díjszabás, tehát teljesen mindegy, hogy milyen oldalt látogatunk meg, mely online kapcsolatot igénylő alkalmazást futtatjuk, vagy a számtalan közösségimédia-platform melyikén ütjük agyon az időt, az elhasznált adatmennyiség bizony extra költségként fog jelentkezni miután kimerítettük a rendelkezésünkre álló keretet.

A szolgáltatók eddigi gyakorlatát, mely szerint díjcsomagtól függően bizonyos alkalmazások, platformok adatforgalmát figyelmen kívül hagyták, az EU nyomására kell felszámolni. Az uniós tagállamok szakhatóságait, köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is összefogó BEREC tavaly júniusi iránymutatása már semmilyen, az imént vázolthoz hasonlatos konstrukciót nem tartott alkalmazhatónak. Az általa is elfogadott álláspont alapján az NMHH még ősszel kötelezte a Magyar Telekomot, a felvásárlás előtt álló Vodafone-t és a Yettelt, hogy 2022. november 15-től szüntesse be a nullás adatkeretet ígérő csomagok értékesítését, valamint ez év március 31-ig szüntesse meg, illetve módosítsa az ilyen opciót tartalmazó előfizetési szerződéseket.

Hirdetés

Ahhoz, hogy hogyan tudjuk majd a jövőben beosztani az adatkeretünket, a Magyar Telekom tájékoztatója ad némi fogódzót. A szolgáltató szerint 100 üzenet küldése a Messengerben 2 KB terhelést jelent, a Facebook hírfolyamának böngészése percenként átlagosan 2 MB-ot fogyaszt, míg egy percnyi zenehallgatás a Spotifyon már 5,6 MB-ba kerül. Ezeknél is gyorsabban meríti majd az adatkeretet az Instagram pörgetése, egyetlen perc a celebek kedvenc platformján 20 MB-tal tesz minket szegényebbé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.