Hirdetés

Már megint terjed a fizetős Facebook kamu üzenet



|

A tegnapi Facebook, Instagram, Messenger és WhatsApp hibák után menetrendszerűen ismét itt az ijesztgetés, aminek természetesen továbbra sincs semmi alapja. Nem, nem, nem, és nem, csakazértsem lesz fizetős! Kéknek meg már most is kék...

Hirdetés

Az odáig érthető, hogy maga a Facebook is adja a lovat a pánikkeltők alá, hiszen a néhány hete lezajlott kitiltásosdi is alaposan felpaprikázott sokakat, most pedig fél napig nem lehetett képeket, videókat megosztani és megnézni. Az ilyesmire azonnal rárepülnek azok, akik valamilyen teljesen őrült megfogalmazással összetákolnak egy kamu üzenetet, és persze megkérik, hogy küldd tovább mindenfelé és oszd meg az üzenőfaladon. De ugye te okosabbb vagy ennél, és nem teszed?

Hirdetés

A mostani üzenet ráadásul magyar felhasználókhoz egy teljesen agyahagyott (valószínűleg automata) fordítás után a következő formában jut el, tessék figyelni a nyelvtani hibákat, az értelmetlen mondatokat és a gépelési randaságokat:

"Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fHivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végülis, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos. Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlik. UI : Ez komoly, a falad kék lesz."

No, akkor tehát hadd mondjuk el még egyszer, szép lassan, érthetően, hogy:
- Nem jelent meg "a médiában" semmi ilyesmi, és "a tévé" sem adta le.
- Az üzenet bemásolásával nem változik "a magánéleti státuszod", bármit is jelent ez.
- Nem lesz fizetős a Facebook. Ugyan a tavalyi adatkezelési balhé után Zuckerberg felvetett egy olyan opciót, hogy lenne egy prémium, főleg reklámmentességet kínáló lehetőség, ami havidíjas lenne, de ez nem jutott túl az ötlet szintjén, és ha valaha összejönne, az sem azt jelentené, hogy ingyenesen már nem lenne elérhető a Facebook. A fenti ötlet olyasmi, mint amit a YouTube is csinál a Prémium előfizetéssel. Szóval nyugi.
- Nem válik publikussá minden megosztásod, ha nem másolod be az üzenetet. Az ilyesmivel lőné aztán tényleg lábon magát a Zuckerberg birodalom, hiszen a tavalyi botrányok óta mindenki az adatkezelésükre és biztonsági intézkedéseikre figyel.
- A fiókod kék lesz? Elvileg már most is kék-fehér, szóval gratulálok, kedves hoaxgyártó.

Az ehhez hasonló kamu üzeneteket egyébként könnyen felismerheted. Nem csak arról, hogy eleve nettó marhaságot állítanak, de a megfogalmazás, a fordítás minősége mellett például a követhető, igazoló linkek hiánya, a valós médiumok és források kihagyása is intő jel lehet. Persze biztos van még, akit el lehet szédíteni azzal, hogy "a tévé" is leadta, de egy ilyen komolyságú üzenetben ugyebár ennél kicsit több szerepelne. Szóval tessék ezt (mármint ezt a cikket, és nem ezt a riogató hoaxot) elküldeni szülőknek, nagyszülőknek, internettel csak most ismerkedőknek, nehogy elkezdjék ijedtükben szanaszét spamelni a közösségi oldalt. Hálás köszönet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.