Hirdetés

A technológia csodája: megcsinálták az igazi Föld-szendvicset



|

A digitális helymeghatározás és az internetes csapatépítés magasiskolája az a csodatett, amelyet két Reddit-felhasználó hajtott végre.

Hirdetés

Lehet, hogy ezt néhány napja nem vetted észre, de pár percen keresztül nem egy bolygón laktál, hanem a világ legnagyobb szendvicsén. És ez picit sem túlzás, ugyanis ha a szendvics definíciója az, hogy két kenyérszelet között lapul valamilyen réteg, akkor egy Új-Zélandon és egy Spanyolországban lakó fiatalember valóban megalkotta az igazi és hamisítatlan Föld-szendvicset.

Hirdetés

A dolog úgy indult, hogy a 19 éves Etienne Naude, aki Új-Zélandon, pontosabban az Auckland-i Egyetemen tanul, egy elsőre (sőt, másodikra és sokadikra is) furcsa felvetéssel jelent meg a Reddit r/Spain subredditjében. "Meg akarom csinálni a Föld-szendvicset" - kezdte a mondandóját, majd gyorsan meg is magyarázta, hogy mit ért ezalatt. A saját tartózkodási helyétől számítva ugyanis Spanyolországban található a Föld ellentétes pontja, márpedig ha ugyanabban az időben milliméterre pontosan a két megadott helyen a földre tesznek egy-egy kenyérszeletet, akkor bizony pontosan a kettő közé esik kedvenc bolygónk, amely ezáltal a két szelettel egy tankönyvi szendvicset képez.

Earth sandwich! from r/spain

Bár sokan furcsállták a kérést, Naude egy csomó választ kapott olyanoktól, akik szívesen beszállnának a projektbe. A Redditen végül a fiatalember nagyjából kimagozgatta, kik jöhetnek szóva azok közül, akik közel laknak a megfelelő helyszínhez. A pontos koordinátákat a freemaptools.com alapján kalkulálták ki - ez egy olyan ingyenes szolgáltatás, ami megmutatja, hogy egy adott földrajzi helynek hol található az ellenpólusa.

Szombaton meg is történt az óriás-szendvics készítése, a spanyol "kollégával" még arra is figyeltek, hogy ugyanolyan szeletelt kenyér-márkát vásároljanak, hogy ne legyen furcsa a végeredmény. Mert egy olyan szendvics, aminek egy bolygó van a közepén, egyáltalán nem furcsa, csak az, ha különböző a két kenyérszelet ugyebár. Mindez nem jöhetett volna létre az internet, a közösségi média, valamint a GPS rendszer nélkül, ilyen heroikus, világmegváltó tevékenységekért áldozta agysejtjeit, évtizedeit, energiáit megannyi tudós, mérnök és mások. Szép munka volt, gratulálunk. Már csak arra lennénk kíváncsiak, a készítők beleharaptak-e a művükbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.