Hirdetés

Föld-szerű bolygót találtak a közelünkben



|

Hivatalosan is egy, a Földre igazán hasonlító bolygó kering a Proxima Centauri körül, ami a Naphoz legközelebbi csillag.

Hirdetés

Régóta vizsgálják már a tudósok a Proxima Centaurit, ami a Naphoz legközelebbi csillag, és egyben egy vörös törpe a Kentaur csillagképben. Azt már 2016-ban gyanították, hogy e körül egy Földhöz hasonló, sziklás bolygó kering, most pedig sikerült is mindezt bizonyítani. A Proxima b egyébként a világűrt szemlélve nagyon közel, 4,2 fényévre van tőlünk. Persze ez mai technológiával elérhetetlen, ráadásul a röntgensugárzás a csillag közelsége miatt 400-szor erősebb, mint a Földön. 

Hirdetés

Miért Föld-szerű akkor ez a bolygó? Mivel a lakhatósági zónán belül helyezkedik el, ezért elméletileg lehet rajta víz, folyékony halmazállapotban. A bolygót először a La Silla obszervatóriumban fedezték fel, később a HARPS és az ESPRESSO segítségével is vizsgálták, ez utóbbiak igazolták, hogy exobolygóról van szó. 

Azóta igazolták azt is, hogy a Proxima b valamivel több mint 11 nap alatt kerüli meg a csillagát, és közelebb van ahhoz, mint a Merkúr a Naphoz. A felszíni hőmérséklet olyan lehet, mint a Földön, de a légköri összetétele egyelőre ismeretlen. A NASA korábbi kijelentése szerint e bolygó rendszerébe 2069 táján küldhetünk űrszondát. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.