Hirdetés

Fold3, Flip3, Watch4 és Buds2 - minden, amit az új Samsung kütyükről tudnod kell



|

A nyár végi Samsung Galaxy-esemény főszereplői a hajtogatható mobilok (a Note21 helyett). Az extravagáns mobilok mellett a Watch4-et és a Buds2-t is sikerült kipróbálnunk.

Hirdetés

Menetrend szerint megérkezett a Samsung nyár végi termékfrissítő expressze, amely ezúttal két telefont, új órákat és egy TWS fülhallgatót hozott. A maga nemében mindegyik termék fontos mérföldkő tele új megoldásokkal, de a rengeteg kiszivárgott pletyka és információ, illetve a könnyen kiszámítható frissítési politika miatt túl nagy meglepetést egyik esetben sem kaptunk. Ez persze önmagában még semmi rosszat nem jelent.

Hirdetés

A hajtogatós páros

Hihetetlenül nehéz dolguk van a mérnököknek, akik az okostelefonokat tervezik. No nem csak azért, mert kis helyre kell borzalmas erőt és sok-sok szenzort bepréselniük, hanem azért is, mert valami újat, látványosat és egyedit kell alkotniuk - miközben ma már minden okostelefon egy nagy kijelző, a hátulján valami furcsa kameraszigettel.

A Samsung két újonca abszolút kilóg ebből a sorból, ugyanis mindkettő hajtogatható. Az egyik az új Galaxy Z Fold3, a másik pedig a Z Flip3 és mindkettőt a Snapdragon 888 SoC hajtja. A 3-as számokból könnyű rájönni, hogy mindkét modell rendelkezik felmenőkkel, vagyis nem teljesen új koncepció alapján készültek, hanem egy már meglévő technológiát emeltek újabb szintre.

A Galaxy Z Fold az első olyan, hajtogatható okostelefon volt, amit azért jó néhány ember kezében láthattunk az utcán is - pedig nem volt tökéletes. A hármas modell teljesen új, sokkal masszívabb készülékházat kapott, amely vékony ugyan, ám az új fajta, Samsung Armor alumíniumból készült keretnek hála strapabíróbb, nem sérül és karcolódik annyira, miközben súlyban sem több.

Hasonlóan fontos és ide tartozik az IPX8-as vízállóság, ami egy ilyen drága csúcskészüléktől azért joggal várható el 2021-ben, viszont egy extra és abszolút logikus újdonság az, ami miatt talán többen is megfontolják ezúttal a Fold-vásárlást:

ez pedig a stylus-támogatás.

Ha belegondolunk, abszolút logikus a döntés: ekkora, 7,55 colos kijelző már ideális az S Pen kezelésre, segítségével a kreatív feladatok, a tartalomgyártás is új értelmet nyerhet. Sajnos azonban a stylust nem parkoltathatod a készülék házába és tölteni is Type-C-n keresztül kell. A külső kijelző sem maradt le, ez 6,23 colos és mindkettő panel 120 Hz-en frissít - ennél lassabbat ma már nem is illik a topligában használni. Az akkumulátor egy kicsit megsínylette a vékonyítást és könnyítést (több mint 2 mm-rel vékonyabb összehajtva a Fold3 elődjénél és 10 grammal könnyebb is), így ezúttal 4400 mAh-s. Maximálisan 25 wattal tölthető a telefon, ami manapság ebben a topligában kicsit halvány: más gyártók már 65 wattnál járnak. Van viszont Qi-gyorstöltés is, igaz, ez 10 wattos. Az ujjlenyomat-olvasó logikusan az oldalsó gombra került.

A külső kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, ami szuper, belül pedig egy ellenállóbb, de továbbra is műanyag PET-borítás. Ahogy próbálgattuk, egyértelműen érezhető a műanyag, ahogy a hajtás is látható, a javított strapabíróság pedig majd idővel kiderül. Gyári adatok szerint 200 ezer ki-behajtást bír a készülék.

A kamera-szekcióban 3 darab 12 MP-es szenzor, egy 10 MP-es külső és egy 4 MP-es belső selfie kaptak helyet. A kamerák képminősége miatt nem aggódunk, de mind közül a 4 MP-es a legizgalmasabb, ez ugyanis végre kijelző alatti lett. Az általunk készített képeken jól látszik, hogy a kameralyuk szabad szemmel is könnyedén kivehető, de az előtte lévő pixelek segítenek enyhíteni a notch-kórt, amit jó néhányan nem kedvelnek.

A másik hajtogatós telefon a Galaxy Z Flip3, amely a rövidebb oldalával párhuzamosan hajtható félbe, akár egy púderes doboz, abból viszont fogásra és érzésre egy kifejezetten strapabíró fajta. A vonzó formátumhoz 6,7 colos, 120 Hz-es belső kijelző és a korábbiaknál nagyobb külső panel tartozik. Ez sajnos azért még mindig nem túl nagy, mindössze 1,9 colos. A selfie kamera ezúttal hagyományos, nem kijelző alatti, viszont 10 MP-es és garantáltan nem lesz vele minőségbeli gondod.

Az extravaganciát azonban sosem mérték olcsón. A Galaxy Z Fold3 egy igazi nehézbombázó, így ára is szédítő, 699 990 forintnál indul (12/256 GB), míg a Z Flip3-ért 399 990 forintot kérnek (8/256 GB). Az elérhetőséggel nem lesz gond, a Samsung ezen modelleknél nem hagyta, hogy a chiphiány befolyásolja gyártásukat. Sőt, előrendelői akció is lesz, mégpedig a Fold3 esetében, ahol egy Note Pack szettet kapsz. Ez egy speciális tokot tartalmaz, amelynek saját S Pen-tartója is van, illetve a Fold Edition stylus is jár hozzá. Emellett még egy 25 wattos töltővel leszel gazdagabb, feltéve, hogy elsők közt lecsapsz a Fold3-ra.

A legizgalmasabb okosóra

Az okosórák reneszánszukat élik, ám az Apple Watch uralja a piacot. Pedig a nyakában ott lohol a Samsung, akinek Tizen-alapú órái rengeteg funkciót kínálnak, több méretben kaphatók és az ökoszisztéma is robosztus. Ugyanakkor a Watch3 nem volt akkora előrelépés, ezért a Watch4-nek nagyot kell domborítania.

A többféle átmérővel elérhető új Watch4 Classic óra természetesen vízálló és szerencsésen megmaradt a tekerhető lünetta is, amellyel a menüben navigálás hihetetlenül kényelmes. Ezúttal is készül eSIM-es változat, odabent pedig a legújabb, 5 nm-es, saját fejlesztésű Exynos W920 SoC teljesít szolgálatot. A Watch4 szimpla változatánál elhagyták a tekerhető keretet, cserébe kicsit kisebb, könnyebb és olcsóbb is ez a változat.

A szoftver legalább annyira érdekes, mint a hardver, ugyanis a Samsung mögé felsorakozott a Google, így a rendszer alapját a közösen fejlesztett Google Wear OS 3 adja, amelyen a One UI egyedi kezelőfelület látható. Ez már csak azért is jó hír, mert így végre elérhető lesz minden Google-szolgáltatás a Galaxy Watch órákon is, miközben nem kell új kezelőfelületet megtanulni. Megtudtuk, hogy a Google Pay-ről sem feledkezett meg a Samsung hazai csapata és hamarosan ez is elérhető lesz.

A Watch4 Classic legdrágább verziójában eSIM-es, LTE Cat.4-es modul is van, így pedig 169 990 forint, ám a kisebb, Wi-Fi/BT Classic változatok 134 990-ig lemennek, valamint a szimpla Watch4 ennél olcsóbban , akár 99 990 forintért is elérhető (a 40 mm-es, LTE-mentes változat).

Az elmaradhatatlan füldugó

Manapság boldog-boldogtalan TWS fülest gyárt, amely a True Wireless Stereo rövidítése. A Samsung már jó néhány ilyet készített, ezúttal pedig a középkategóriás Galaxy Buds2-t köszönthetjük, amely szilikon harangokkal és jelentősen javított zajszűréssel igyekszik kiverekedni magának a helyet a piacon. Bekapcsolt ANC-vel 5 órás használatot érhetsz el, a Qi-töltős tok pedig további 13 órát adhat ehhez. Az 54 990 forintos Buds2 többféle színben is elérhető lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.